ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για το επιμολυσμένο ηλιέλαιο

Προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 14:51
A- A A+

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το ζήτημα που έχει προκύψει με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Ο κ. Μαυρίκος χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση οι αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι, που, όπως αναφέρει, «αποδείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και την προσπάθεια της να προστατέψει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων - εισαγωγέων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Θέμα: Νοθεία στο εισαγόμενο ηλιέλαιο και μη προστασία της δημόσιας υγείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επιμολυσμένο με ορυκτέλαια εισαγόμενο ηλιέλαιο αποδείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και την προσπάθεια της να προστατέψει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων - εισαγωγέων.

Αποδείχνει επίσης ότι τα πολυδιαφημιζόμενα συστήματα ελέγχου των βιομηχανιών είναι διάτρητα και αναξιόπιστα και ότι ο ΕΦΕΤ δεν μπόρεσε να εντοπίσει το πρόβλημα ούτε και ύστερα από ειδοποίηση υπηρεσίας άλλης χώρας. Αυτό έγινε επειδή αποστολή του ΕΦΕΤ δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με ουσιαστικούς προληπτικούς ελέγχους, αλλά η αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα επισφαλή τρόφιμα των βιομηχανιών και ο εφησυχασμός των λαϊκών στρωμάτων, γι’ αυτό εννιά χρόνια μετά την ίδρυσή του λειτουργεί με τις μισές από τις 13 υπηρεσίες και το 30% του προβλεπόμενου προσωπικού που και αυτό είναι ανεπαρκές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Τι ενέργειες θα κάνουν για την αναβάθμιση και τον επαναπροσανατολισμό του ΕΦΕΤ έτσι ώστε να προστατεύει τη δημόσια υγεία με έγκαιρους, ουσιαστικούς και προληπτικούς ελέγχους.

Ο βουλευτής

Γιώργος Μαυρίκος

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή