ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέο κυκλώνα στη Μιανμάρ

Αντιμέτωποι με ισχυρές βροχοπτώσεις οι πληγέντες
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 17:29
A- A A+

Μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι αναμένονται στη Μιανμάρ, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχηματισμό νέου κυκλώνα στην περιοχή, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Κυκλώνες (JTWC) είχε προειδοποιήσει για τροπικό βαρομετρικό χαμηλό που κινείτο νοτιοδυτικά της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυκλώνα μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Παράλληλα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε πως ότι η έλευση ισχυρών βροχοπτώσεων στη Μιανμάρ μετά τον κυκλώνα Ναργκίς θα είναι «το χειρότερο σενάριο» που μπορεί να φανταστεί κανείς για τη χώρα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη δραματική κατάσταση των πληγέντων.

«Αυτό μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν περιοχές που νόμιζαν ότι είναι ασφαλείς σε αναζήτηση νέας γης που δεν έχει πλημμυρίσει, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που διεξάγονται ήδη» δήλωσε ο Πίτερ Ρις, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού.

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ και αν κριθεί απαραίτητο να την αναγκάσει να αποδεχθεί την ξένη βοήθεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή