Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 11:43
A- A A+

Στο Κυπριακό και τις διαφορετικές αντιλήψεις και ερμηνείες των δύο πλευρών σε θέματα διαδικασίας αλλά και σε διάφορες πτυχές που θα συνθέτουν τη λύση, αναφέρονται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το πόρισμα του ΔΗΚΟ για τα αίτια της ήττας στις προεδρικές εκλογές, η επαναφορά της φυλάκισης για αστικά χρέη, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στις χώρες της ΕΕ, η ανεξέλεγκτη χρήση αναβολικών, αλλά και η φετινή Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βαβέλ Παλάς» γράφει ότι διαφορετικές και αντικρουόμενες ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν χθες στο Λήδρα Πάλας κατά την καθιερωμένη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει πως βαριές καμπάνες αναμένονται από την ΕΕ λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν και ότι μόνο η ΑΗΚ είναι πιθανόν να υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο 123 εκατ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση μαζούτ.

Η «Μάχη» υπό τον τίτλο «Το Πόρισμα διευρύνει το ρήγμα στο ΔΗΚΟ » γράφει σήμερα ότι αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η σύγκρουση στελεχών του ΔΗΚΟ με αφορμή το πόρισμα για τα αίτια της ήττας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές. Προσθέτει ότι ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξή του ενώ η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου διαψεύδει ότι το πόρισμα απορρίφθηκε από το εκτελεστικό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με τη συμμετοχή 300 εκθετών και 1000 εταιρειών και 26 χωρών ανοίγει τις πύλες της στις 23 Μαίου η 33η Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Διακανονισμός μπαξίσι 2,6 εκατ. λιρών» γράφει ότι για το Νοσοκομείο Λεμεσού το οποίο παραλήφθηκε το 1992, η Δημοκρατία είχε εγείρει τεκμηριωμένες απαιτήσεις για αποζημιώσεις ύψους 2,55 εκατ. λιρών λόγω παραλείψεων, κακοτεχνιών και καθυστερήσεων του εργολάβου του έργου αλλά μετά τις διέγραψε και κατέβαλε και αποζημιώσεις από πάνω. Αλλού γράφει ότι τρία χρόνια μετά την κατάργηση της φυλάκισης για αστικά χρέη, προς συμμόρφωση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Βουλή μελετά επαναφορά της ποινής.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πρωταθλήτριες στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό» γράφει ότι με βάση στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat, Κύπρος, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Σλοβενία αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Σε άλλο της δημοσίευμα η «Σ» γράφει ότι αρκετές πολυκατοικίες στη Λεμεσό κινδυνεύουν με κατάρρευση και ότι συνεργεία του Δήμου επισκέφθηκαν χθες πολυκατοικία, τα μπαλκόνια της οποίας παρουσιάζουν ρωγμές και χαρακτηρίζονται ετοιμόρροπα.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Με βήμα σημειωτόν» γράφει ότι τα δύσκολα και ακανθώδη παραπέμπονται για τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς αμφότεροι θα κληθούν να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαδικασία. Αλλού γράφει ότι ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στην Κύπρο η ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και αναβολικών ουσιών με χρήστες κυρίως νεαρά άτομα, υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ζητούμενο η πρόοδος» γράφει ότι το ζητούμενο από την ε/κ πλευρά ήταν και παραμένει η ουσιαστική και σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα που συνθέτουν το Κυπριακό και ότι οι δυσκολίες που συναντώνται αναμένεται να διευκρινιστούν στη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί ενώπιόν του θέμα δημιουργίας πυρηνικού σταθμού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Ορόσημο» γράφει ότι το εσωτερικό μέτωπο δοκιμάζεται με κύριο άξονα τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει προσωπικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας για τη σύνθεση των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και με τον ΔΗΣΥ να περιμένει και να πιστώνει τον Πρόεδρο ότι θα λειτουργήσει συναινετικά. Αλλού γράφει για την εκλογή του νέου προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρου Αριστοδήμου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'', υπό τον τίτλο «’Παρέδωσε’ και εξουσίες της ‘κεντρικής κυβέρνησης’» κάνει λόγο για «ακόμη ένα σοβαρό ολίσθημα του Προέδρου Χριστόφια» και γράφει ότι σύμφωνα με έγγραφο της πρώην προσωρινής εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η ε/κ πλευρά, στο πλαίσιο της λειτουργίας των ομάδων εργασίας, αποδέχθηκε το μίνιμουμ των εξουσιών για την κεντρική κυβέρνηση, σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι οι Ρώσοι ανησυχούν για τις σχέσεις Χριστόφια – Βρετανών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο «Εμπόδια στις συζητήσεις στο Κυπριακό» γράφει ότι διαφωνίες για τη φύση και τη διαδικασία της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου πάγωσαν τον ενθουσιασμό που επικράτησε στην αρχή σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για μια νέα προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στη συμμετοχή της Κύπρου στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή