Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στο Περού

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 18:51
UPD:18:52
A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η πέμπτη κατά σειρά Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στη Λίμα του Περού, παρουσία πενήντα αργηγών κρατών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στην ημερησία διάταξη είναι η ανταλλαγή απόψεων και η πρόταση μέτρων για τις κλιματολογικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση της τιμής βασικών τροφίμων και η καταπολέμηση της φτώχειας διεθνώς. Θα συζητηθεί επίσης η πολύχρονη ομηρία ξένων και Κολομβιανών στην Κολομβία.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται για αναπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με μία περιοχή του κόσμου σε διαρκή οικονομική ανάπτυξη, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι αρκετά σχέδια οικονομικής συνεργασίας βραδυπορούν χαρακτηριστικά.

Στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν δύο πολιτικές κυρίαρχες τάσεις, η ριζοσπαστική αριστερή με «πόλο» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αλλά και η φιλελεύθερη, με τον Κολομβιανό πρόεδρο ¶λβαρο Ουρίμπε να συνιστά έναν από τους εκπροσώπους της.

Σημειώνεται πως η Λατινική Αμερική κρατά τα σκήπτρα της φτώχειας διεθνώς, με σχεδόν 195 εκατομμύρια φτωχούς, από τα οποία τα 71 εκατομμύρια είναι αυτόχθονες (ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού της 36,5%).

Τα μέτρα ασφάλειας είναι κυριολεκτικά δρακόντεια: 35.000 αστυνομικοί περιπολούν σε όλη τη Λίμα ή τελούν πλέον σε επιφυλακή. Στον ουρανό πετούν πολεμικά αεροπλάνα ενώ η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πολλούς συμβούλους για το βακτηριολογικό πόλεμο...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή