Γ. Βαληνάκης: Συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με το Ελ Σαλβαδόρ
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008 14:26
A- A A+

«H κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν πλέον βασικές συνιστώσες της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό γιατί πλέον για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών είναι αναγκαία η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην 5η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στο Περού, στην οποία κυριάρχησαν θέματα σχετικά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, επίσης, ζητήματα φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, βιώσιμης ανάπτυξης, μετανάστευσης, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Λατινική Αμερική. Μία περιοχή που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης, «εκπροσωπεί το 1/3 των κρατών μελών του ΟΗΕ και περίπου 1 δισεκατομμύριο πολίτες», επισημαίνοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αυτές περιοχές στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και βεβαίως στην καταπολέμηση της φτώχειας. «Η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα με θέσεις, απόψεις και ιδέες» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου είχε σειρά συναντήσεων με πολλούς ομολόγους του από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι προοπτικές διεύρυνσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, και ειδικότερα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι και τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Βαληνάκης με την Υπουργό Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, κα Μαρισόλ Αργκουέττα ντε Μπαρίλλας, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων για την εξέταση της πορείας των διμερών σχέσεων των δύο κρατών. Επίσης, υπεγράφη η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των θεμάτων αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος και προβλέπει τη σύσταση Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή