ΠΓΔΜ-Η ευρωαντλαντική προοπτική στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Αμετακίνητος στις γνωστές θέσεις του για το όνομα ο Νικολά Γκρούεφσκι
Τρίτη, 20 Μαΐου 2008 18:04
UPD:01/06/2008 19:22
A- A A+

Η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, σε συνάρτηση με την εκκρεμότητα της ονομασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων σλαβομακεδονικών κομμάτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουνίου.

Ο συντηρητικός συνασπισμός «Για μια καλύτερη Μακεδονία», του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, τονίζει σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του τις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα της ονομασίας: ότι οποιαδήποτε πρόταση δρομολογηθεί για το θέμα αυτό, θα τεθεί σε δημοψήφισμα και ότι «δεν θα επιτρέψει να θιγεί η "μακεδονική" εθνική ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα».

«Στο Βουκουρέστι δεν λάβαμε πρόσκληση διότι είμαστε "Μακεδόνες", διότι μία χώρα την ενοχλεί "Μακεδόνες" να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είχαμε σαφή θέση πριν από τις εκλογές και την ίδια έχουμε και τώρα, στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Κατ' αρχάς, το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να συναινέσει σε τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Δεύτερον, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ιδέες και προτάσεις με τις οποίες θα βάλλεται η "μακεδονική" εθνική ταυτότητα, το "μακεδονικό" έθνος και η "μακεδονική" γλώσσα», ανέφερε χθες ο κ. Γκρούεφσκι σε συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη», του οποίου ηγείται η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα προσάπτει στον κ. Γκρούεφσκι συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με όχημα το θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο ενός «ανέξοδου ψευδοπατριωτισμού», όπως αναφέρει.

Η αντιπαράθεση έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, με τις αναφορές της κ. Σεκερίνσκα ότι αν έρθει στην εξουσία, τότε σε διάστημα έξι μηνών, θα εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι, με αφορμή τις αναφορές αυτές της κ. Σεκερίνσκα, σχολίασε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, είτε ψεύδονται είτε έχουν «κρυφή ατζέντα» για το θέμα του ονόματος.

Από την πλευρά της η κ. Σεκερίνσκα δήλωσε πως το κόμμα της έχει έχει τον τρόπο να προωθήσει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντά της και κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι για άκαμπτη πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε απομόνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή