Φτωχοί εναντίον φτωχότερων

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008 20:38

A- A A+

«Δεν χρειάζεται να πεις και πολλά. Αρκεί να δεις τα σκουπίδια που είναι πεταμένα στο δρόμο. Το κράτος μας έχει εγκαταλείψει. Οι τσιγγάνοι ήταν το ίδιο εγκαταλελειμμένοι με μας».

Η Πατρίτσια ντρέπεται που μένει στο Ποντιτσέλι, τη συνοικία της Νάπολης όπου την περασμένη εβδομάδα ένα πλήθος οπλισμένο με πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ επιτέθηκε και πυρπόλησε τους καταυλισμούς όπου έμεναν χίλιοι τσιγγάνοι από τη Ρουμανία.

Οι τσιγγάνοι έφυγαν άρον-άρον. Το πλήθος λεηλάτησε τις σκηνές τους: οι φτωχοί άρπαξαν αυτά που άλλοι φτωχοί είχαν αφήσει πίσω τους μέσα στις στάχτες, πεταμένα παπούτσια και ρούχα.

Αφορμή για την επίθεση ήταν η φήμη ότι μια 16χρονη τσιγγάνα αποπειράθηκε να αρπάξει ένα μωρό. «Αυτοί που είχαν καταλάβει τη γη ζούσαν δωρεάν, ενώ εγώ πληρώνω 5.000 ευρώ το μήνα», λέει ένας μικροπωλητής στο Ποντιτσέλι. «Μέχρι τώρα ζούσαμε τρομοκρατημένοι, τώρα είμαστε ήσυχοι».

Η αγανάκτηση από τη φήμη έφτασε μέχρι το Ριόνε ντε Γκάσπερι, όπου ζει η οικογένεια του αρχηγού της Καμόρα, Τσίρο Σάρνο, γνωστού και ως «δημάρχου του Ποντιτσέλι».

Η Καμόρα ελέγχει τις λαϊκές κατοικίες. «Πληρώνουμε νοίκι, αλλά δεν έχουμε συμβόλαιο». «Από τη Ρώμη και κάτω είναι ο Τρίτος Κόσμος. Είμαστε στα χέρια της Καμόρα».

Αν μέχρι τις 4 Αυγούστου δεν ξεκινήσουν τα έργα που προβλέπει το Σχέδιο Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης του Ποντιτσέλι, οι οικοδομικές εταιρείες (πολλές από τις οποίες ελέγχονται από την Καμόρα) θα χάσουν επιδοτήσεις ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οικοδομικές εταιρείες της Μαφίας θα κτίσουν σπίτια στην καμμένη γη των καταυλισμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης Ινιάτσιο Λα Ρούσα, η εποχή των καταυλισμών τσιγγάνων στην Ιταλία έχει παρέλθει. «Θα μείνουν ομάδες δέκα το πολύ ατόμων η καθεμιά, ώστε να ελέγχονται εύκολα».

Στις 4 Νοεμβρίου, ο πρώην ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας και νυν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζανφράνκο Φίνι αναρωτούνταν: «Πώς είναι δυνατή η ένταξη στην κοινωνία ανθρώπων που θεωρούν θεμιτό να κλέβουν και να μη δουλεύουν, αφού αυτοί που δουλεύουν είναι οι γυναίκες, καταφεύγοντας συχνά και στην πορνεία;»

Ας ταξιδέψουμε τώρα στη Ν. Αφρική, όπου δεν υπάρχει Μαφία να πυροδοτεί τις επιθέσεις. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία εβδομάδα στις παραγκουπόλεις και στα πρώην γκέτα των μαύρων στο Γιοχάνεσμπουργκ από το κύμα ξενοφοβικής βίας.

Περίπου 700 άνθρωποι ανάγκασαν αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη συνοικία Ραμαφόσα, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ο εικονολήπτης του Reuters Τζον Μκχίζε.

Η φτώχεια και ο ξεπεσμός δεν ενώνει τους αναξιοπαθούντες. Kαθώς οι ανισότητες γίνονται περισσότερο σκανδαλώδεις, η βία των φτωχών εναντίον άλλων φτωχών, παίρνει χαρακτηριστικά πραγματικού κοινωνικού πολέμου.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή