Γεωργία: Ανοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 09:12
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, μια χώρα που θεωρείται στρατηγικής σημασίας και η κυβέρνηση της οποίας, υπό το φιλοδυτικό πρόεδρο Μιχαήλ Σακασβίλι, έχει εμπλακεί σε διένεξη με τη Ρωσία όσον αφορά την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δυο περιοχές με αυτονομιστικές τάσεις.

Δυτικοί διπλωμάτες και αναλυτές κάλεσαν την κυβέρνηση να φροντίσει ώστε η ψηφοφορία πρέπει να είναι «δίκαιη». Ο Σακασβίλι απηύθυνε έκκληση για «εθνική ενότητα», ώστε η Ρωσία να μην «εκμεταλλευθεί» τις ενδεχόμενες ταραχές.

«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι αυριανές εκλογές. Ο εχθρός μας θέλει οι αυριανές εκλογές να προκαλέσουν αναστάτωση και εσωτερική σύγκρουση», ανέφερε ο Γεωργιανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Τρίτη, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Και συνέχισε: «Ο εχθρός προσπαθεί να μας εξασθενίσει, και πρέπει να απαντήσουμε ενισχύοντας τις βασικές μας αξίες: την ελευθερία και την δημοκρατία».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Σακασβίλι είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες έφθασαν κοντά σε πόλεμο. Η διμερής ένταση έχει στο επίκεντρο την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποκαθιστά στενότερες σχέσεις με τις περιοχές όπου επικρατούν αυτονομιστικές τάσεις καθώς και τους ισχυρισμούς Αμπχάζιων αυτονομιστών ότι κατέρριψαν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Γεωργίας.

Αίτιο της κρίσης είναι η αποφασιστικότητα της σημερινής ηγεσίας της χώρας, που έχει περίπου το μέγεθος της Ιρλανδίας και πληθυσμό 4,7 εκατ. κατοίκων, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν δυτικοί αναλυτές.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του Σακασβίλι αναμένει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο 150μελές κοινοβούλιο ενώ η αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταγγείλει ότι προετοιμάζεται νοθεία και υπόσχονται διαδηλώσεις. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεβάν Γκασεσιλάτζε κάλεσε τους υποστηρικτές του να εισβάλλουν στα γραφεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής εάν αυτή «δεν αποκαλύψει το πραγματικό αποτέλεσμα». Ο ΟΑΣΕ έχει αποστείλει 550 παρατηρητές στη χώρα και αναμένεται να εκδώσει ανακοινωθέν σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών αύριο Πέμπτη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 8 το βράδυ (19:00). Δικαίωμα ψήφου έχουν 3,7 εκατ. πολίτες.

Η Γεωργία αντιμετώπισε σειρά ταραχών τα τελευταία χρόνια - έναν εμφύλιο, την απόσχιση δυο περιοχών κι αλλεπάλληλες πολιτικές εξεγέρσεις - μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ο Σακασβίλι αναδείχθηκε στην εξουσία το 2004, μετά την λεγόμενη Επανάσταση των Ρόδων. Ωστόσο, η εικόνα του υποστηρικτή των δημοκρατικών ελευθεριών που πρόβαλε αμαυρώθηκε από τα επεισόδια του Νοεμβρίου, την καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και το κλείσιμο ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, ενώ η επανεκλογή του στην Προεδρία τον Ιανουάριο καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως προϊόν νοθείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή