Ισραήλ: Πρόταση για ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 11:16
A- A A+

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ στη διάρκεια συνομιλιών του με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, πρότεινε την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ολμερτ είπε στην Πελόζι ότι "οι σημερινές οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον εξασθενήσει" και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα ώστε να σταματήσει τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Εκπρόσωπος του Ολμερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες του ισραηλινού ηγέτη με την Πελόζι στην Ιερουσαλήμ.

"Ηταν μια εμπιστευτική συνομιλία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολμερτ, Μαρκ Ρεγκέβ.

Ο Ολμερτ φέρεται ότι πρότεινε μεταξύ άλλων το ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν με αμερικανικά πολεμικά πλοία τα οποία θα περιορίσουν τις κινήσεις των ιρανικών εμπορικών πλοίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ολμερτ πρότεινε να επιβληθούν περιορισμοί σε ιρανικά αεροσκάφη, ιρανούς επιχειρηματίες και ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους.

"Ιρανοί επιχειρηματίες που δε θα μπορούν να επισκεφθούν αεροπορικώς άλλες χώρες του κόσμου θα ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς", φέρεται ότι δήλωσε ο Ολμερτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή