Μιανμάρ: «Οχι» στην υπό προϋποθέσεις αμερικανική βοήθεια

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 11:18
A- A A+

Η Μιανμάρ δεν θα δεχτεί την αμερικανική βοήθεια από πλοία που βρίσκονται σε αναμονή ανοικτά της χώρας, αφού η βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς θα δοθεί "κάτω από προϋποθέσεις", γράφει σήμερα κυβερνητική εφημερίδα.

"Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από πολεμικά πλοία και στρατιωτικά ελικόπτερα είναι απαράδεκτες για τον λαό της Μιανμάρ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας", επισημαίνει η εφημερίδα.

Από τις πρώτες ημέρες της ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον κυκλώνα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερα από δέκα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Γιανγκόν και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ταϊλάνδη Ερικ Τζον διαβεβαίωσε πως για την αποστολή της βοήθειας αυτής δεν ετέθησαν όροι.

Πλοία του αμερικανικού ναυτικού καθώς και το γαλλικό "Le Mistral" περιμένουν ακοικτά των ακτών της Μιανμάρ, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα συμφωνία για το πως και πότε θα παραδώσουν στις αρχές της χώρας το φορτίο τους.

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δέχεται πιέσεις για να επιτρέψει τις ξένες αποστολές να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση που θα βοηθήσει τα θύματα του κυκλώνα, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 133.600 ανθρώπων.

Μέχρι τώρα έχει δεχτεί βοήθεια από χώρες της Ασίας και ήδη βρίσκονται στη χώρα ομάδες γιατρών από την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή