ΚΚΕ: Καλεί τους Πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στο άρθρο 16

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 13:05
A- A A+

Το ΚΚΕ με εκτενή ανακοίνωσή του που απευθύνεται προς τους πανεπιστημιακούς που «γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες και ανάγκες για δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση», τους καλεί «να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου», επιτίθεται πλησίστια για να εφαρμόσει νόμους που θα παραδώσουν ολοσχερώς την ανώτατη εκπαίδευση στο κεφάλαιο».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί «έχουν χρέος να συμβάλουν με κάθε τρόπο, ώστε να μη νομιμοποιηθεί και να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτή η βαθιά ταξική πολιτική. Να αποκαλύψουν στο λαό ότι πίσω από τις κυβερνητικές κορόνες για αξιολόγηση, ποιότητα, αναβάθμιση, σύνδεση με τις ανάγκες της παραγωγής, κρύβεται η πρωτοφανής υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι «το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τους καλεί, ξεκινώντας με τη μαζική αποχή τους από τις εκλογές για ανάδειξη αρχών διοίκησης, να συνεχίσουν με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί μαζί με τους φοιτητές στις συγκλήτους και στα άλλα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου για να αποτραπούν αποφάσεις υλοποίησης των μέτρων (συγκρότηση τετραετών επιχειρησιακών προγραμματισμών, εσωτερικών κανονισμών, επιτροπών αξιολόγησης κλπ.). Να παλέψουν για τη συνολική κατάργηση του νόμου πλαισίου, να αντισταθούν στο νέο εγχείρημα επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, τη διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16».

Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι έχει βαθιά επίγνωση ότι το κάλεσμά του αυτό δεν έχει αποδέκτες όλους τους πανεπιστημιακούς, γιατί όπως τονίζει ,«όχι μόνο για λόγους πολιτικής διαφωνίας, αλλά προπαντός γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές διαφορές και αγεφύρωτα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα καθηγητές - στελέχη διοικητικών συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών και κρατικών οργανισμών, οι καθηγητές - μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα ιδρύματα «βιομηχανίες» παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών οι πολυεθνικές και από κοντά οι ενδοπανεπιστημιακοί τους εκπρόσωποι, οι καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης κλπ. δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενεργητική υποστήριξη του αναγκαίου για το κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή