Πιέσεις ΕΕ στην Τουρκία για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 15:40
A- A A+

Ανησυχία για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία εξέφρασε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτρπος της ΕΕ Όλι Ρεν, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «άλλος ένας χαμένος χρόνος».

Ο Ρεν καλωσόρισε την αναθεώρηση ενός νόμου που επικρινόταν από την ΕΕ ότι περιόριζε την ελευθερία του λόγου, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η αναθεώρηση στην πράξη και να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών και των συνδικάτων.

Πρόσθεσε δε πως είναι καιρός να επιλυθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε για άλλη μία φορά ανησυχία για τις κινήσεις που γίνονται από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας της Τουρκιας για να κλείσει το κυβερνών κόμμα AKP και να απαγορευτεί στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ να πολιτεύονται.

Την ίδια ώρα πάντως, όπως έγινε γνωστό από τη σλοβενικό προεδρία, η ΕΕ μπορεί να ανοίξει τον Ιούνιο δύο νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας: «Αν οι τεχνικές προετοιμασίες συνεχιστουν καλά, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε δύο νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διάσκεψη» που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, δήλωσε ο Σλοβένος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνες Λέναρτσιτς στη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως από την αρχή των ενταξιακών συνομιλιών, τον Οκτώβριο του 2005, μόνον 6 από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει. Τα δύο τελευταία άνοιξαν τον περασμένο Δεκέμβριο. ¶λλα οκτώ έχουν παγώσει από το Δεκέμβριο 2006 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κύπρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή