Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στο πετρελαϊκό ράλι

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 14:28
UPD:14:33
A- A A+

Η εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι οποίες αναρριχήθηκαν σήμερα πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι, αποδίδονται σε μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η εξασθένηση του δολαρίου, οι κινήσεις των επενδυτικών ταμείων και η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ειδικότερα, η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον στα εμπορεύματα, ενώ, παράλληλα, έχει μειώσει την αγοραστική ισχύ των εσόδων του ΟΠΕΚ από πετρέλαιο και έχει αυξήσει την αγοραστική ισχύ ορισμένων καταναλωτών εκτός δολαρίου.

Στην αλματώδη άνοδο των τιμών έχουν συμβάλει και τα επενδυτικά ταμεία. Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοοικονομικές αγορές για να αντιμετωπίσουν την κρίση στις πιστωτικές αγορές, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και αυτές του χρυσού έχουν καταγράψει τεράστια άνοδο.

Οι εισροές κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds στην ενέργεια και τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, έχουν ενταθεί, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

Καθοριστικό ρόλο στο ράλι των τιμών παίζει και η μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, θεωρείται ο βασικός κινητήριος μοχλός του σημερινού καλπασμού τους. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η τάση αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης εξακολουθεί να είναι ανοδική.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ, κάτοχος του ενός τρίτου των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, έχει αρχίσει από τα τέλη του 2006 να μειώνει την παραγωγή του, ως μέτρο ανάσχεσης της πτώσης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Σε όλες τις συνόδους του από τον Δεκέμβριο του 2007 ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στην αγορά.

Στην άνοδο των τιμών έχουν συμβάλει, επίσης, και γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως η μείωση της προσφοράς αργού από τη Νιγηρία, λόγω των επιθέσεων ανταρτών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, αλλά και οι ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο είναι εγκλωβισμένο σε διαμάχη με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πίσω από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές βρίσκεται εν μέρει και η περιορισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία διύλισης των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς