Προειδοποιήσεις Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 15:48
UPD:15:51
A- A A+

Την ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση με την Ουάσινγκτον για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας όμως ότι η Μόσχα θα αντιδράσει επαρκώς, όπως ανέφερε, σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση.

«Θεωρώ ότι δεν έχει χαθεί τίποτε, αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν μπορούν να μας χαροποιήσουν και θα μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε επαρκείς απαντήσεις» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Το πιο ατυχές θα ήταν να κλείσουμε απλώς την πόρτα και να μην ακούμε τίποτα. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλες τις μορφές με τους ευρωπαίους και αμερικανούς εταίρους μας και για τα θέματα αυτά» πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε παράλληλα τη θέση που εξέφραζε και ο προκάτοχός του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι το σύστημα αυτό είναι υπερβολικό και συνιστά μια «κάποια απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα».

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος εκφράστηκε πρώτη φορά δημοσίως για το σημαντικό αυτό θέμα με την Ουάσινγκτον, εξέφρασε επίσης τη λύπη του που η ρωσική πρόταση για ένα συλλογικό σύστημα επίβλεψης και αντίδρασης στις απειλές που αποσκοπεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει ακόμη πάρει μια θετική απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε χθες τη συμφωνία ανάπτυξης του σταθμού ραντάρ στο έδαφός της. Ωστόσο για να υλοποιηθεί χρειάζεται να εγκριθεί προηγουμένως και από το τσεχικό κοινοβούλιο με ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας παραμένει αβέβαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή