E.E.: Μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων

Κυριακή, 25 Μαΐου 2008 03:26
UPD:16:34
A- A A+

ΣΕΙΡΑ προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων, αλλά και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2012, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων τροχαίων κατά 5.000 ετησίως στις χώρες της Κοινότητας.

Ειδικότερα, από το 2012 όλα τα νέα μοντέλα και από το 2014 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, θα υποχρεούνται να έχουν υποχρεωτικά συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC). Τα συστήματα ESC δρουν στο σύστημα πέδησης και στο σύστημα τροφοδότησης με ηλεκτρισμό ενός οχήματος ώστε να βοηθούν τον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος σε κρίσιμες καταστάσεις (που προκαλούνται, για παράδειγμα, λόγω άσχημων συνθηκών του οδοστρώματος ή υπερβολικής ταχύτητας κατά τη διάρκεια στροφής).

Από το 2013 όλα τα μεγάλα οχήματα θα πρέπει να έχουν προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης με τη χρήση αισθητήρων για την προειδοποίηση του οδηγού σε περίπτωση που ένα όχημα είναι πολύ κοντά στο όχημα που προηγείται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ενεργοποίηση της πέδησης έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη ή τη μείωση των συνεπειών μιας σύγκρουσης.

Από το 2013 θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένα συστήματα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας όλα τα μεγάλα οχήματα, ώστε να διευκολύνονται οι οδηγοί σε περίπτωση που το όχημά τους κινδυνεύει να βγει από τη λωρίδα κυκλοφορίας κατά λάθος, κυρίως λόγω έλλειψης προσοχής του οδηγού.

Από το 2012 γίνονται υποχρεωτικά τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης τριβής. Τα εν λόγω ελαστικά επιτρέπουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων μέσω της μείωσης της αντίστασης στην κίνηση κατά την κύλιση του ελαστικού, που προκαλείται κυρίως από την παραμόρφωση του τροχού ή του ελαστικού ή την παραμόρφωση της οδού.

Από το 2012 εισάγονται συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, που θα προειδοποιούν τον οδηγό σε περίπτωση που η πίεση των ελαστικών είναι πολύ χαμηλότερη από το βέλτιστο επίπεδο. Η διατήρηση της επαρκούς πίεσης των ελαστικών έχει μεγάλη σημασία για την εξοικονόμηση καυσίμων και για την καλύτερη συμπεριφορά των ελαστικών.

Τα ξεφούσκωτα ελαστικά μπορούν να προκαλέσουν έως και 4% αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του ελαστικού κατά 45%. Η μηνιαία απώλεια πίεσης από τα ελαστικά μπορεί να είναι 3%-6% και να μη γίνει αντιληπτή από τον οδηγό. Τα ξεφούσκωτα ελαστικά αποτελούν επίσης σημαντική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή