Αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα το 2007

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 10:04
A- A A+

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, της τάξης των 2,7 εκατ. τόνων, σημειώθηκε το 2007 στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα, από τις 153 επιχειρήσεις που υπάγονται στο κοινοτικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων αερίων θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ), στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική ποσότητα των εξακριβωμένων εκπομπών από υπαγόμενες στο σύστημα εμπορίας εγκαταστάσεις της Ε.Ε. των 25 (εκτός της Μάλτας) ανήλθε το 2007 σε 2.050 δισεκατομμύρια τόνους CO2, ήταν δηλαδή κατά 0,8% υψηλότερη από τα 2.034 δισεκατομμύρια τόνους που καταγράφηκαν το 2006.

Πάντως, εάν συνυπολογιστούν οι 581 επιπλέον εγκαταστάσεις που υπήχθησαν στο σύστημα, το ποσοστό συνολικής αύξησης των εκπομπών κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου διαμορφώθηκε μόλις σε 0,68%. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τον Ιούνιο εκθέσεις σχετικά με το βαθμό συμμόρφωσης ανά εγκατάσταση σε κάθε κράτος μέλος.

Μολονότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την κατά 2,8% σημειωθείσα πέρυσι μεγέθυνση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε., η ελαφρά αύξηση των εκπομπών υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής των αυστηρότερων ανώτατων ορίων που ορίστηκαν για την περίοδο εμπορίας 2008-2012.

Η πρώτη περίοδος εμπορίας του ΣΕΔΕ της Ε.Ε., η αποκαλούμενη φάση «μάθησης στην πράξη», άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2005, όταν ξεκίνησε το σύστημα, και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Η δεύτερη περίοδος εμπορίας άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα διαρκέσει μία πενταετία, έως τα τέλη του 2012, θα συμπίπτει δηλαδή με την περίοδο κατά την οποία τα κράτη μέλη και άλλες ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να πετύχουν τους στόχους που καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο του Κιότο όσον αφορά τη μείωση ή τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για το περιβάλλον, κ. Σταύρο Δήμα, η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αποδίδει καρπούς, αλλά, όπως είπε, η μικρή άνοδος των εκπομπών πέρυσι επιβεβαιώνει περαιτέρω την ανάγκη πρόβλεψης αυστηρού ανώτατου ορίου εκπομπών για τη δεύτερη περίοδο εμπορίας που ξεκίνησε φέτος τον Ιανουάριο.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή