«Τα ζώα προειδοποιούν για τους σεισμούς»

Ισχυρίζονται επιζήσαντες του σεισμού του 1976 στο Τανγκσάν
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 11:38
A- A A+

Σύμφωνα με τους επιζήσαντες του σεισμού του 1976 στο Τανγκσάν, κοντά στο Πεκίνο, πολλές ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί στο Σιτσουάν στις 12 Μαΐου, εάν είχε δοθεί περισσότερη προσοχή στην περίεργη συμπεριφορά των ζώων.

Οι επιζήσαντες του σεισμού που σημειώθηκε στη βόρεια Κίνα πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια κάνουν λόγο για μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να θεωρηθεί ότι προαναγγέλλουν σεισμό.

Οι σκύλοι ούρλιαζαν άγρια ώρες πριν από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του στις 03.42 τη νύκτα, διηγείται ο Φου Γουενράν, η σύζυγος του οποίου χάθηκε μαζί με 240.000 ανθρώπους στην καταστροφή της 28ης Ιουλίου 1976.

Τα ποντίκια και τα φίδια βγήκαν από τις κρυψώνες τους, τα άλογα και οι αγελάδες κλωτσούσαν τα τοιχώματα των στάβλων τους.

«Τα ζώα προσπαθούσαν να μας “πουν” κάτι. Αν το ξέραμε, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί», δήλωσε ο Φου.

Ο ίδιος και οι άλλοι επιζήσαντες του σεισμού του 1976 λένε ότι οι κάτοικοι του Σιτσουάν θα έπρεπε να ακούσουν τα ζώα της περιοχής τους.

Λίγες ημέρες πριν από τη 12η Μαΐου, εκατοντάδες χιλιάδες βάτραχοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης Μιανγιάνγκ, κοντά στο επίκεντρο. Το γεγονός θεωρήθηκε από τους μπλόγκερς προειδοποιητικό σημάδι για τον επικείμενο σεισμό.

Αν και οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις εάν η συμπεριφορά των βατράχων της περιοχής συνδέεται με τον σεισμό, παραδέχονται ότι τα ζώα, ευαίσθητα στις χαμηλές ηχητικές συχνότητες μπορούν να αισθανθούν επικείμενες φυσικές καταστροφές.

«Χημικά και φυσικά ερεθίσματα εκπέμπονται από το έδαφος πριν από τον σεισμό και πιθανόν τα ζώα να τα συλλαμβάνουν», εξηγεί ο Τζορτζ Παραράς-Καραγιάννης, χημικός και ωκεανογράφος , πρόεδρος του Tsunami Society με έδρα τη Χονολουλού.

«Τελικά, η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών και εξειδικευμένων εργαλείων βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης».

Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τους αυξημένους κινδύνους για σεισμό μελετώντας τη συγκέντρωση σεισμικών πιέσεων, τις κλίσεις του εδάφους ή τις μετατροπές των μαγνητικών πεδίων. Αλλά κανένας σεισμός δεν έχει προβλεφθεί με ακρίβεια με βάση αυτές τις τεχνικές, συνεχίζει ο επιστήμονας.

Κατά τη δεκαετία του ΄60 ομάδα ειδικών συγκροτήθηκε στην Κίνα για να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά των ζώων και τους σεισμούς. Το 1975 προέβλεψε με εκπληκτική ακρίβεια έναν σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Λιαονίνγκ, μια επαρχία της βορειο-ανατολικής Κίνας.

«Ωστόσο οι μελέτες αυτές παραμένουν ανεπαρκείς ώστε να μπορούμε πραγματικά να στηριχθούμε στα ζώα», επισημαίνει ο Χουάνγκ Τζουτζιάν, πρώην επικεφαλής εκείνης της ομάδας, σήμερα συνταξιούχος.

«Γνωρίζουμε ότι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν έναν σεισμό, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει συμπληρωματική ένδειξη. Συνεχίζουμε να στηριζόμαστε κυρίως στις γεωλογικές μεθόδους, ακόμη και αν αυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους σεισμούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή