Ικανοποίηση Ντ. Μπακογιάννη για την Κοινή Θέση της ΕΕ για την Τουρκία

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 20:08
UPD:21:00
A- A A+

Εξαιρετικά ικανοποιημένη από το κείμενο της κοινής θέσης που υιοθέτησαν οι «27» και θα παρουσιαστεί αύριο στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΕΕ καθιστά σαφές στην ¶γκυρα ότι θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών που έχει με τις γειτονικές χώρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή της και για τα όσα αναφέρει η κοινή θέση ως προς το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και του σεβασμού των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Επίσης ικανοποιημένη δήλωσε και για τις αναφορές που υπάρχουν για την Κύπρο, για τις σχέσεις στρατού - πολιτικής στην Τουρκία, για τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πολιτική στα θέματα της αλιείας, αλλά και για την ανάγκη εξασφάλισης υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Τέλος εξέφρασε την ευχή οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία να μη μειώσουν την επιθυμία και τη βούλησή της να εργαστεί για να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ, «να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην δυνατότητά της να προχωρήσει στις αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στα Ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, κριτήρια, αρχές και αξίες».

Ακόμη, η υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Σερβία «παραμένει χώρα – κλειδί για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής και για τη σταθερότητα και ανάπτυξή της βάσει των ευρωπαϊκών αξιών μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή