Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες και στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.
Αυτό επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας.
Ειδικότερα, συνοψίζοντας ουσιαστικά την κοινή θέση που παρουσίασαν οι «27» στην τουρκική πλευρά, ο κ. Ρούπελ ανέφερε ότι η ΕΕ αναμένει από την ¶γκυρα να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέμεινε ακόμη στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και του σεβασμού των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης αναφέροντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τις σχέσεις στρατού - πολιτικής, την ελευθερία έκφρασης, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των συνδικάτων.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων σημειώνοντας ότι η περαιτέρω πρόοδος στην ενταξιακή πορεία βρίσκεται «στα χέρια της ίδιας της Τουρκίας». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση κ. Ρεν όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή πορεία: «Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις». Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει συνηθισμένη υπόθεση και ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν, αφού επανέλαβε ότι στόχος είναι και παραμένει η πλήρης ένταξη στην ΕΕ, εξέφρασε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Υποστήριξε πάντως ότι η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωσή τους επηρεάζει ως ένα βαθμό την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και στα κίνητρα που δίνονται στην Τουρκία για την προώθησή τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άφησε ακόμη εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για το γεγονός ότι ορισμένα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου είναι μπλοκαρισμένα λόγω των επιφυλάξεων που έχουν διατυπώσει ορισμένα κράτη-μέλη, κάτι που όπως εξήγησε έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Προειδοποίησε, τέλος, ότι εάν ο στόχος της ένταξης αλλάξει, τότε διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπειες και στο γενικότερο πνεύμα των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία «να επιλέξει άλλο δρόμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ