ΕΕ - Ικανοποίηση Ρεν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης ζήτησε από την Τουρκία ο αρμόδιος για Διεύρυνση Επίτροπος
Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 19:39
A- A A+

Στην εκτίμηση πως η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού είναι σε καλό δρόμο προέβη ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν καλωσορίζοντας από τις Βρυξέλλες τη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

Ειδικότερα, σε παρέμβασή του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Ρεν χαρακτήρισε θετικό το ότι οι δυο ηγέτες συμφωνούν στις βασικές παραμέτρους μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να εξεταστούν πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη- Γεσιλιρμάκ και άλλων σημείων διέλευσης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει πλήρως τις δύο κοινότητες ώστε να προχωρήσουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς, ενώ ζήτησε από την Τουρκία να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Η επίτευξη συνολικής λύσης είναι ύψιστης σημασίας για όλους εμάς που επιθυμούμε να δούμε το τέλος μιας διένεξης που διαρκεί 40 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος και που θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφού ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει έξι κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου με την ¶γκυρα, σημείωσε πως αναμένει να ανοίξουν δύο ακόμη κεφάλαια επί σλοβενικής προεδρίας και συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά το εταιρικό δίκαιο και το κεφάλαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τον Ο. Ρεν, σε περίπτωση που η Τουρκία εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια μπορούν να ανοίξουν επτά ακόμη κεφάλαια. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα κεφάλαια που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό, την ασφάλεια τροφίμων, τα κτηνιατρικά και υγειονομικά ζητήματα, τη φορολογία, την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση και το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή