Γ. Μπράουν: Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από το «τρίτο πετρελαϊκό σοκ»

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 14:09
UPD:14:11
REUTERS /DANNY LAWSON

A- A A+

Για «τρίτο πετρελαϊκό σοκ» που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και που απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις, κάνει λόγο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει το τρίτο πετρελαϊκό σοκ των τελευταίων δεκαετιών» τη στιγμή που η τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι ενισχύθηκε μέσα σε 10 χρόνια από τα 10 δολάρια στα 135 δολάρια. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο παγκόσμιο πρόβλημα του πετρελαίου χωρίς μια παγκόσμια, συνολική και πλήρη στρατηγική», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί, άλλωστε, για τον λόγο αυτό η Βρετανία ασκεί πιέσεις ώστε η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των υψηλών τιμών του πετρελαίου να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των 8 στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο μιας συγκυρίας που χαρακτηρίζεται από «την αύξηση της ζήτησης και την ανεπάρκεια της προσφοράς», η οποία θα συνεχισθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας, «κάθε χώρα οφείλει να βρει τα μέσα για να είναι περισσότερο αποτελεσματική και για να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Γκόρντον Μπράουν τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης της εξάρτησης από το πετρέλαιο με την αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή