Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
Όπως ανέφερε, η σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση μιας υπόθεσης, δημιουργεί προβλήματα στην τελευταία, αλλά και κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα με αστήρικτες κατηγορίες εναντίον πολιτικών προσώπων.
Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί σκανδαλώδους διοχέτευσης των ομολόγων στα ασφαλιστικά Ταμεία, με ύποπτες διαδικασίες και διαδρομές, τόνισε πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σκάνδαλο χωρίς δικαστική απόφαση.
Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ακόμη πως η διερεύνηση της υπόθεσης, εκ μέρους της δικαιοσύνης, θα φθάσει σύντομα στο τέλος της - ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτό το σημείο απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ σε έντονο τόνο: «Προσέξτε μήπως το μαχαίρι στραφεί εναντίον σας, εναντίον δικών σας προσώπων» προειδοποίησε.
Σχετικά με τις βολές κατά της κυβέρνησης για το πόρισμα Ζορμπά, αφού ανέφερε, υπενθύμισε πως ο κ. Ζορμπάς ανέφερε στη Βουλή πως δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων, πρόσθεσε πως «το διαβιβαστικό του σημείωμα παρεδόθη στον εισαγγελέα και ήδη αξιοποιείται».
Από την πλευρά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδημητρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε απροστάτευτα τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την επέκρινε και για παράκαμψη, όπως είπε του πορίσματος Ζορμπα.
Ο Αντώνης Σκυλάκος από το ΚΚΕ υποστήριξε πως είναι σαφές πως υπάρχει σκάνδαλο, προσθέτοντας πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όπως και η προσπάθειά της να μην βγουν προς τα έξω».
Διευκρίνισε όμως πως το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, διαφωνώντας με το να περιοριστεί η διερεύνηση της υπόθεσης στο σκάνδαλο αυτό.
«Θα θέλαμε να δούμε τις απώλειες των ταμείων από το 1951 μέχρι το 1975, όταν οι Τράπεζες έπαιρναν τα αποθεματικά των ταμείων, σχεδόν χωρίς επιτόκιο, από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά, όταν δόθηκε η δυνατότητα στις διοικήσεις των ταμείων να παίζουν το 20% των αποθεματικών τους σε μετοχές και το σύνολο των αποθεματικών σε άλλα προϊόντα» συμπλήρωσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε πως Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί τουλάχιστον για τρεις λόγους: «Για να μην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον, για να φωτιστεί συνολικά το πρόβλημα της διαχρονικής αφαίμαξης των αποθεματικών των ταμείων και για να δοθεί ένα μήνυμα, ότι δεν κουκουλώνονται τα πάντα - και μάλιστα με ευθύνη του Κοινοβουλίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ