Μπαμπατζάν: «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 17:30
A- A A+

Τη διαβεβαίωση πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αλί Μπαμπατζάν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε όμως η ΕΕ «να παραμείνει πιστή στις υποσχέσεις» που έδωσε στη χώρα του.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η στάση ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών βλάπτει την αντίληψη που έχει η τουρκική κοινή γνώμη για την ΕΕ και τόνισε πως η ενταξιακή πορεία της ¶γκυρας δεν θα πρέπει να γίνει «όμηρος» των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων ορισμένων χωρών της ΕΕ.

Εκθέτοντας του λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να εντάξει στους κόλπους της την Τουρκία αναφέρθηκε στο «ρόλο κλειδί» που διαδραματίζει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν γίνει μέλος της ΕΕ, θα συνεισφέρει πιο αποτελεσματικά στον τομέα αυτό.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας που έχει η χώρα του με χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Συρία και το Αφγανιστάν, αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις χώρες των Βαλκανίων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπαμπατζάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία πορεία της "Μακεδονίας" προς την ΕΕ», συγχαίροντας τη σλοβενική προεδρία για τις προσπάθειες που έκανε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επί γαλλικής προεδρίας, ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η Γαλλία έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως όλα θα κινηθούν ομαλά και θα συνεχιστεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Για το Κυπριακό ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε ότι μετά τη χαμένη ευκαιρία που δόθηκε στις δύο κοινότητες το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, η εκλογή του νέου προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, δίνει μια νέα ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού. Ειδικότερα, ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ότι για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες, με κοινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για «διζωνικότητα» και για ίσο καθεστώς στις δύο κοινότητες.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της ¶γκυρας, επανέλαβε ότι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Αναφέρόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, τονίσε ότι τα τελευταία χρόνια και οι δύο πλευρές δείχνουν τη βούληση να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που τις απασχολούν.

Τέλος, σχετικά με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας για το κυβερνών κόμμα ΑΚP, επισήμανε ότι όποια και αν είναι αυτή, θα είναι τελεσίδικη και θα πρέπει να εκτελεστεί. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα εκδώσει αποφάσεις που θα απομακρύνουν την Τουρκία από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή