Πυρηνικός ανταγωνισμός άγονος

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 21:32

A- A A+

O Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν τάχθηκε υπέρ της προώθησης συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σε συνεργασία με τη Μόσχα και υποσχέθηκε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.

«Καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να μειώσουμε τον αριθμό τους... στο χαμηλότερο επίπεδο που κρίνουμε απαραίτητο».

Πόσα διαθέτουν; Την απάντηση έδωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ. «Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 12.000 πυρηνικά όπλα, η Σοβιετική Ενωση περίπου τα ίδια, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν μερικές εκατοντάδες, και το Ισραήλ έχει 150 ή περισσότερα. Εχουμε μια φάλαγγα τεράστιου οπλισμού, αλλά και πυραύλων που θα μεταφέρουν τις κεφαλές αυτές με εξαιρετική ακρίβεια στον στόχο», τόνισε, ερωτηθείς, για το πως ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ιρανική πυρηνική απειλή.

Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» με πυρηνικά. Ο κίνδυνος έχει σχέση με τον αριθμό των ατομικών όπλων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Και κάτι ακόμη. Είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός Πρόεδρος, έστω και πρώην, παραδέχεται επίσημα, ότι το εβραϊκό κράτος έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Μπορεί να αποτελεί κοινό μυστικό, αλλά όλοι ποιούν την νήσσαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή