«Η στάση της Ελλάδας και η απόφασή της να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση της Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής (PFI) στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία βασίζεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Αυτό τόνισε o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποχώρηση της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας από τις εργασίες της Συνόδου στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της επιμονής των Αμερικανών να προσκαλέσουν και να αναφέρονται στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Η αποχώρηση της Ελλάδος και της Κύπρου από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών της τρίτης συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής» θεωρείται ως σημαντικό πλήγμα για την πραγματοποίηση των στόχων της Συνόδου, δεδομένου ότι αποχώρησαν δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούν το στόλο τους για τις νηοψίες.
Από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη "Μακεδονία" σε αυτή τη σύνοδο».
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ην. Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε λέγοντας πως πρόκειται για «μία πολυμερής πρωτοβουλία που βασίζεται στις πρόνοιες της απόφασης 15/40 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια ισχύουν τα όσα έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ σε προηγούμενες σχετικές του αποφάσεις όσον αφορά τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας». «Στις αποφάσεις αυτές -σημείωσε- είναι και η 817 και 846 που αναφέρονται στο θέμα. Επομένως είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης».
Ερωτηθείς εξάλλου για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την ελληνική συμμετοχή στο PFI, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι και σημαντική και βεβαίως την ενδιαφέρει να συμμετέχει, ταυτόχρονα όμως έχει τη θέση, την οποία γνωρίζετε, όσον αφορά το πώς σε πολυμερείς συναντήσεις εκπροσωπείται και με ποια ονομασία συμμετέχει η γειτονική χώρα.»
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό, χθες υπήρξε επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής Πρεσβείας τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρατήρησε πως «τα γενικότερα μηνύματα που επαναλαμβανόμενα εκπέμπονται από τη γειτονική χώρα, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα αυτή είναι η μόνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη που εμφανίζεται να υιοθετεί μία ακραία εθνικιστική λογική ως επίσημη πολιτική της».