Τα προαπαιτούμενα για την πρωθυπουργία

Στην Ιαπωνία
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 21:32

A- A A+

Η 55χρονη πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, Γιουρίκο Κόϊκε, η οποία έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Καΐρου και μιλά άπταιστα αραβικά και αγγλικά, κράτησε το τιμόνι του ιαπωνικού Υπουργείου Αμυνας το 2007 μόλις 8 εβδομάδες. Παραιτήθηκε καθώς προκάλεσε μία σοβαρή δημόσια αντιπαράθεση εξαιτίας της προσπάθειας της να απομακρύνει το τότε κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου, το οποίο σήμερα δικάζεται με την κατηγορία της δωροληψίας.

Η Κόικε, η οποία έχει υπηρετήσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εδώ και καιρό θεωρείται πιθανή υποψήφια για την πρωθυπουργία, αλλά η ίδια το αποκλείει, γιατί δεν πληροί τρεις προϋποθέσεις.

«Δεν έχω λεφτά, δεν προέρχομαι από το κόμμα (το LDP) και δεν είμαι γόνος πρωθυπουργού, άρα είναι αδύνατο να γίνω πρωθυπουργός», δηλώνει.

Με άλλα λόγια, αν δεν είσαι από πολιτικό τζάκι στην Ιαπωνία, πρωθυπουργία μην περιμένεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν και μονάρχη. Την κληρονομική διαδοχή στην πολιτική τι τη θέλουν; Η «τυχερή λέσχη του σπέρματος», κατά Μπάφετ, είναι παντοδύναμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή