ΠΓΔΜ: Διεκόπη η ψηφοφορία σε άλλα 10 τμήματα

Ένας νεκρός σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2008 15:35
UPD:16:51
A- A A+

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ορισμένοι τραυματίστηκαν σε συμπλοκή ανάμεσα στην αστυνομία της ΠΓΔΜ και σε ένοπλη ομάδα, κατά τη διάρκεια των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Αρατσίνοβο, κοντά στα Σκόπια, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, όταν η αστυνομία περικύκλωσε την ένοπλη ομάδα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ μετέδωσε ότι συμπλοκές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές στις οποίες η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και πρόσθεσε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος ερρίφθη επίσης σε άδεια καφετέρια.

Εκτός από το Αρατσίνοβο, η ψηφοφορία διεκόπη σήμερα και σε άλλα περίπου δέκα εκλογικά τμήματα στην ΠΓΔΜ λόγω διαφόρων παρατυπιών, δήλωσε ο υπεύθυνος της Εκλογικής Επιτροπής Ζόραν Τανέφσκι.

Όσον αφορά το επεισόδιο στο Αρατσίνοβο, αστυνομική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι αξιωματικοί της αστυνομίας κατεδίωξαν άγνωστη οπλισμένη ομάδα σε διάφορα χωριά, έως ότου δέχθηκαν πυρά από αυτήν, όταν βρισκόντουσαν στο Αρατσίνοβο, και ανταπέδωσα τα πυρά, τραυματίζοντας έναν από τους ενόπλους.

Ωστόσο ο Σεφίκ Ντουράκου, τοπικός αξιωματούχος της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι, αμφισβήτησε την περιγραφή αυτή της αστυνομίας, λέγοντας ότι ο ίδιος μετείχε σε αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε κάλπες και εκλογικό υλικό ανάμεσα στα χωριά, την οποία σταμάτησαν έξι περιπολικά με αστυνομικούς με πολιτικά.

"Σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή μας και πυροβόλησαν μία φορά στον αέρα, προκλήθηκε χάος, βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και προσπαθήσαμε να φύγουμε για να γλιτώσουμε", δήλωσε ο Ντουράκου στο Ρόιτερ, διευκρινίζοντας ότι ένα μέλος της ομάδας του πέθανε από τα τραύματα που υπέστη και δύο άλλα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Δεκάδες αστυνομικά οχήματα βρίσκονται σταθμευμένα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την είσοδο του Αρατσίνοβο. Πιο κοντά σε αυτό, 200 Αλβανοί έστησαν οδόφραγμα σταθμεύοντας τα αυτοκίνητά τους στη μέσου δρόμου.

Παράλληλα στη συνοικία Καΐρ των Σκοπίων σημειώθηκε κι άλλη ανταλλαγή πυροβολισμών στην αυλή σχολείου που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

"Δεχθήκαμε επίθεση", δήλωσε ο Ιζέτ Μεξχίτι, ανώτερος αξιωματούχος του DUI, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο σε υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Ο Μεξχίτι διευκρίνισε ότι αξιωματούχος της τοπικής πτέρυγας του DUI τραυματίστηκε στο στομάχι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Εκτός από αυτόν τραυματίστηκαν και δύο περαστικοί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει πληροφορίες και για άλλους τραυματίες.

Δήλωση Τσερβένκοφσκι

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώνονται από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Δυστυχώς, ήδη από το πρωί έχουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα σοβαρά ένοπλα και βίαια επεισόδια. Είναι μεγάλος ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων στα οποία έχει διακοπεί η ψηφοφορία. Λυπάμαι ιδιαίτερα που υπάρχουν τέτοια συμβάντα. Θέλω να ελπίζω ότι θα κατορθώσουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και θα ολοκληρώσουμε την ημέρα με τρόπο που αρμόζει σε μία δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή