ΗΠΑ: Νίκη Κλίντον στο Πουέρτο Ρίκο, προηγείται ο Ομπάμα

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 09:38
A- A A+

Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στις χθεσινές προκριματικές εκλογές στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται σε εκλέκτορες και βρίσκεται πιό κοντά στην εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Χίλαρι Κλίντον απέσπασε 263.120 ψήφους και ποσοστό 68%, έναντι 121.458 ψήφων και 32% του Ομπάμα. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης με τη νίκη της εξασφάλισε τους περισσότερους από τους 55 εκλέκτορες του Πουέρτο Ρίκο.

Οι προκριματικές εκλογές στο δημοκρατικό στρατόπεδο ολοκληρώνονται αύριο με τις αναμετρήσεις στην Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα, που διαθέτουν συνολικά 31 εκλέκτορες.

«Οταν ολοκληρωθεί αύριο η ψηφοφορία, ούτε εγώ ούτε ο γερουσιαστής Ομπάμα θα έχουμε τους απαιτούμενους εκλέκτορες για το χρίσμα, αλλά εγώ προηγούμαι στη λαϊκή ψήφο», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε οπαδούς της στο Σαν Χουάν.

Σύμφωνα με το CΝΝ, o Oμπάμα προηγείται με 2.070 εκλέκτορες έναντι 1.915 της Κλίντον, ενώ για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 2118 εκλέκτορες, μετά και την απόφαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος να μοιραστούν αναλογικά οι εκλέκτορες της Φλόριντα και του Μίσιγκαν.

Μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογών, ο Ομπάμα θα θέλει περίπου 45 εκλέκτορες για να εξασφαλίσει το χρίσμα, κάτι που ενδέχεται να επιτύχει με τη βοήθεια των 180 σούπερ εκλεκτόρων, που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει τη προτίμησή τους.

Η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε πάντως έκκληση στους αναποφάσιστους σούπερ εκλέκτορες να την στηρίξουν, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να νικήσει εύκολα τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέην.

Υπέρ του Ομπάμα τάχθηκαν χθες άλλοι δύο σούπερ εκλέκτορες και ο γερουσιαστης του Ιλλινόι ελπίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και η πλειοψηφία των αναποφάσιστων σούπερ εκλεκτόρων θα ταχθεί υπέρ του.

Ο Ομπάμα σχεδιάζει μάλιστα να διοργανώσει νικητήρια εκδήλωση στο Σεν Πωλ της Μινεζότα, μετά το τέλος των προκριματικών εκλογών στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή