ΠΓΔΜ: Μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία για Γκρούεφσκι

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 14:35
UPD:20:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Μεγάλη νίκη κατήγαγε στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ο συνασπισμός «Για μια καλύτερη Μακεδονία» του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Με καταμετρημένο το 98,49%, ο Ν. Γκρούεφσκι προηγείται με 46,89%, εξασφαλίζοντας έτσι απ' ό,τι φαίνεται και την αυτοδυναμία, με πάνω από 60 έδρες στη Βουλή (εκ των συνολικά 120). Η κρατική εκλογική επιτροπή, ωστόσο, δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί των εδρών.

Ακολουθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη», του οποίου ηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με ποσοστό 22,70%. Τρίτο κόμμα είναι η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι με 10,76% και έπεται το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με 9,89%.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια με τουλάχιστον έναν νεκρό και εννέα τραυματίες. Την έντονη ανησυχία της για τα έκτροπα και τις παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, ενώ για δημοκρατικό έλλειμα έκανε λόγο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/02/1520088.htm . Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Η εκλογική διαδικασία στις αλβανικές περιοχές της Βορειοδυτικής ΠΓΔΜ διεξήχθη σε κλίμα τρόμου με το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι και την Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI), υπό τον πρώην διοικητή του UCK, Αλί Αχμέτι, να αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια. Η τελευταία, μάλιστα, απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή