Απέρριψαν το πλαφόν στο ΦΠΑ... γιατί είναι πολλά τα έσοδα

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 21:37
UPD:03/06/2008 15:39

A- A A+

Η έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σκίασε την εορταστική ατμόσφαιρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Παρίσι πρότεινε να υπάρξει πλαφόν στον ΦΠΑ επί των πετρελαϊκών προϊόντων -δηλαδή ο ΦΠA δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται από ένα επίπεδο τιμής και πάνω- για τον περιορισμό των συνεπειών από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αλλά συνάντησε την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών χωρών που υπολογίζουν σε αυτόν το φόρο για τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού τους.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στη γαλλική πρόταση. «Δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά». Ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Στάινμπρουκ υποστήριξε πως «δεν πρέπει να αναμιχθούμε. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν σε λάθη».

Ισπανία και Ολλανδία υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου. Προφανώς, εκτιμούν ότι η τεχνητή μείωση των τιμών το μόνο που θα κάνει θα είναι να ενθαρρύνει ένα καταναλωτικό πρότυπο που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γιατί, λοιπόν δεν δίνουν κίνητρα για τη μείωση της χρήσης καυσίμων, και την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή