Σκόπια - Η αμερικανική πρεσβεία στηλιτεύει τις εκλογικές παρατυπίες

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 21:52
A- A A+

Εντονα επικριτική ήταν η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ για τις σοβαρές παρατυπίες στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

«Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για τη βία -που οδήγησε στο θάνατο ενός ανθρώπου και στον τραυματισμό πολλών άλλων- τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων, των εκλογικών αντιπροσώπων και των διαπιστευμένων παρατηρητών από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας όπου επικρίνοντας έντονα οι παρατυπίες, όπως οι κλοπές και η παραβίαση της κάλπης, η παραποίηση στα ψηφοδέλτια σε διάφορα εκλογικά τμήματα, και πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και στην πόλη των Σκοπίων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρατηρητές ανέφεραν ότι η αστυνομία και άλλα όργανα της τάξης είτε στέκονταν μακριά είτε βοηθούσαν τους δράστες».

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών με παρατυπίες την 1η Ιουνίου αποτελεί δυσφήμηση για τη χώρα και επηρεάζει αρνητικά τις διαδικασίες για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να περιορίσει τη ζημιά, πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές κυρίως στις εκλογικές περιφέρειες 1 και 6 (σ.σ. Σκόπια και Τέτοβο).

Στην ίδια ανακοίνωση τόνιζεται επίσης πως η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι καμία παράλληλη δύναμη δεν δρα υποστηρίζοντας κάποιο πολιτικό κόμμα επηρεάζοντας έτσι τους ψηφοφόρους ή την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως επισημαίνεται, πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρές διαδικασίες για την ασφάλεια των ψηφοφόρων, των εκλογικών υπαλλήλων και οι παρατηρητές να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων της 1ης Ιουνίου.

Η κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει επισταμένα, να διώξει ποινικά και να τιμωρήσει όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα, που αμαύρωσαν τη δημοκρατική εικόνα της χώρας, καταλήγει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή