Ε.Ε.: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 13:16
A- A A+

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στην κλιματική αλλαγή, την οποία δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2006, εισέρχεται αύριο στην τελική φάση της, που θα εστιαστεί σε πέντε κράτη μέλη – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Έχοντας ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, η τρίτη αυτή φάση της εκστρατείας με το σύνθημα «Η κλιματική αλλαγή εξαρτάται από εσένα» αποβλέπει στην έναρξη δυναμικού διαλόγου στις πέντε αυτές χώρες, όπου δεν έχουν ακόμη οργανωθεί εθνικές εκστρατείες.

Η συγκεκριμένη φάση επικεντρώνεται στην τηλεοπτική διαφήμιση και σε ένα διαγωνισμό για νέους, μέσω του οποίου επιδιώκεται η συγκρότηση εικονικής κοινότητας "υπέρμαχων των αλλαγών", που θα δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με την προσαρμογή των καθημερινών συνηθειών τους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, δήλωσε τα εξής: «Οι νέοι έχουν ισχυρό συμφέρον να βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, διότι αλλιώς θα υποστούν τις ολοένα επιδεινούμενες συνέπειές της τις προσεχείς δεκαετίες. Αυτή η επιτυχημένη εκστρατεία ευαισθητοποιεί τους νέους στην απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή και τους υποδεικνύει πώς μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της κάνοντας "πράσινες" επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.»

Η τελική φάση της εκστρατείας θα εγκαινιαστεί με μια σειρά εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των συγκεκριμένων κρατών, στις 5 και 8 Ιουνίου. Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών περιλαμβάνονται ένας αγώνας ποδηλατοδρομίας 4 χιλιομέτρων γύρω από το Βουκουρέστι και περίπτερα "Υπέρμαχων των αλλαγών" στο Ekofestival 2008 της Πράγας και στην αθλητική εκδήλωση Magic Sports Island που θα πραγματοποιηθεί στο Margaret Island της Ουγγαρίας. Σε όλες τις χώρες θα είναι δυνατόν να ανταλλάσσονται πλαστικές σακούλες με επαναχρησιμοποιήσιμες βαμβακερές.

Η εκστρατεία στις πέντε χώρες θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2009 και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές ενότητες:

Από αυτόν τον μήνα, θα μεταδίδεται από τους σημαντικότερους τηλεοπτικούς σταθμούς των πέντε χωρών που απευθύνονται στους νέους μια τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει πώς απλές ενέργειες της καθημερινές ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διαφήμιση αυτή θα διατίθεται επίσης στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας. Διαφημίσεις που προτρέπουν τους νέους να αλλάξουν τις συνήθειές τους θα υπάρχουν επίσης σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους και στα μέσα συγκοινωνίας.

Ο διαγωνισμός "Γίνε υπέρμαχος των αλλαγών" έχει ως σκοπό να παροτρύνει τους νέους των πέντε χωρών να δεσμευτούν επισήμως να αλλάξουν συνήθειες και να αναλάβουν ενέργειες που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τις ενέργειες αυτές θα φωτογραφήσουν οι ίδιοι και θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, όπου θα γίνει ψηφοφορία. Οι νέοι που αναλαμβάνουν τη δέσμευση αυτή και οι εγγεγραμμένοι υποστηρικτές τους συγκροτούν εικονική κοινότητα "υπέρμαχων των αλλαγών" που ανταλλάσσουν τις δημιουργικές ιδέες τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συναγωνίζονται ποιος θα επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο τέλος του διαγωνισμού, οι τέσσερις δημοφιλέστεροι "υπέρμαχοι" κάθε χώρας, καθώς και ένας υποστηρικτής από κάθε χώρα θα κερδίσουν μια ετήσια συμμετοχή στην Earthwatch, τη μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση παγκοσμίως. Οι νέοι άνω των 18 ετών θα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντική κατασκήνωση νέων, όπου θα διδαχθούν πρακτικούς τρόπους φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. Οι κάτω των 18 ετών θα κερδίσουν φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 1.000 ευρώ περίπου. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2008.

Μια επικοινωνιακή εκστρατεία στο Διαδίκτυο - στις δικτυακές πύλες και στους χώρους συζήτησης που απευθύνονται στους νέους - θα κατευθύνει τους χρήστες του Ίντερνετ στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού "Γίνε υπέρμαχος των αλλαγών".

Κόστος

Η τελική φάση της εκστρατείας θα κοστίσει 1,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της εκστρατείας, από την έναρξή της πριν από δύο χρόνια, να ανέλθει σε 6,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή