Σλοβενία: Κανένα πρόβλημα από τον πυρηνικό σταθμό

Διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 12:29
A- A A+

O Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των ευρωπαίων ομολόγων του, ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Σλοβενίας «δεν αποτελεί πρόβλημα» και ότι όλα πάνε καλά.

«Οι πληροφορίες που είχα σήμερα το πρωΐ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το περιβάλλον δεν έχει ρυπανθεί. Ολα πάνε καλά, η κατάσταση είναι σταθερή», δήλωσε ο σλοβένος υπουργός Εσωτερικών Ντραγκουτίν Μάτε, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτήν την περίοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μάτε υπογράμμισε ότι διεκόπη χθες το βράδυ η λειτουργία του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «για προληπτικούς λόγους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ενεργοποίησε το ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού για τους κινδύνους ραδιενέργειας ECURIE, ύστερα από ένα συμβάν στον πυρηνικό σταθμό Κούρσκο, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα.

Το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε από τη διαρροή ψυκτικού από το πρωτεύον σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα ισχύος 696 μεγαβάτ.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κούρσκο που εκμεταλλεύονται από κονού Σλοβενία και Κροατία, κατασκευάσθηκε από την αμερικανο-ιαπωνική κοινοπραξία Westinghouse. Παράγει το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη Σλοβενία και το 15% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται στην Κροατία.

Εν τω μεταξύ, πηγές της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βενετίας, περιοχή της Ιταλίας η οποία βρίσκεται κοντά στη Σλοβενία, ανέφεραν ότι δεν παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας σήμερα το πρωί μετά το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό του Κούρσκο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή