Την Πάρνηθα επισκέφθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της αναδάσωσης. Όπως επισημάνθηκε, ήδη έχουν φυτευθεί 57.000 δενδρύλλια, κυρίως ελάτης και μαύρης πεύκης, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί μια σύγχρονη μέθοδος προερχόμενη από την Αυστραλία. Τα δενδρύλλια αυτά καλύπτουν έκταση 300 στρεμμάτων από τα 20.000 στρέμματα που έχει κάψει η πυρκαγιά.
«Στην Πάρνηθα η ελπίδα είναι ζωντανή», τόνισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι «είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε το περιβάλλον με έργα και πράξεις και όχι με παχιά λόγια». «Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας και σε κάθε πολίτη χωριστά. Είναι σοβαρή υπόθεση και δεν αντέχει σε λαϊκισμούς, ακρότητες, υπερβολές και κομματικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε.
Η Πάρνηθα, συμπλήρωσε ο υπουργός, συμπυκνώνει όλα τα μηνύματα της σημερινής ημέρας. Ολοι εδώ στην Πάρνηθα δουλεύουμε με πίστη για έναν κοινό σκοπό, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο βουνό.
Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι η αναδάσωση στην Πάρνηθα γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και όπως είπε, συνολικά για την αποκατάσταση των καμμένων περιοχών και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα έχουν διατεθεί 42 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου θα διατεθούν στους δημάρχους της περιοχής οχήματα τα οποία έχουν ζητήσει για την ενίσχυση της πυρασφάλειας στην περιοχή.
Το κύριο έργο της φύτευσης και της προστασίας του βουνού έχει αναλάβει ο φορέας διαχείρισης ο οποίος ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό φύλακες, αλλά και γεωτεχνικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, κλπ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, Δημήτρης Σπαθής, εκτός από τους 22 φυλακες που παρακολουθούν το βουνό επί 24ωρου βάσεως, θα ενισχυθούν και με άλλους με πεντάμηνες συμβάσεις.
Δενρύλλια ελάτης και μαύρης πεύκης
Από τα 57.367 δενδρύλλια που έχουν φυτευτεί, τα 49.767 είναι ελάτη, τα 1.900 είναι μαύρη πεύκη, 1.700 δρυς και 4.000 μοσχεύματα πλατάνου και ιτιάς.
Όπως διευκρινίστηκε, για τη φύτευση της ελάτης που χρειάζεται σκιά χρησιμοποιείται ένα σύστημα που έχει ξεκινήσει από την Αυστραλία, το οποίο στη βάση του φυτού έχει στρωθεί ένα πεπιεσμένο χαρτί από κυτταρίνη, το οποίο είναι κερωμένο για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και ζιζανίων. Γύρω από το φυτό είναι τοποθετημένη μια τριγωνική τέντα από χονδρό λινό ύφασμα, ύψους περίπου 20 εκατοστών για να προκαλεί στο φυτό σκιά που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του αλλά και να το προστατεύει από έντομα. Αυτό περίπου το σύστημα προστατεύει το φυτό για περίπου τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν μπει 4.000 τέτοια συστήματα σε φυτεμένη ελάτη και η διαδικασία συνεχίζεται. Επίσης το σύστημα αυτό προστατεύει τα δενδρύλλια και από τα ελάφια που υπάρχουν στην Πάρνηθα.
Ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι να αντέξουν τα δενδρύλλια αυτά στην περίοδο του καλοκαιριού, όπου υπολογίζεται ότι θα ποτιστούν περίπου δέκα φορές.
Παράλληλα στην Πάρνηθα έχει δημιουργηθεί ένα φυτώριο οκτώ στρεμμάτων όπου "εκκολάπτονται" 300.000 φυτά μαύρης ελάτης και μαύρης πεύκης. Αυτά έχουν μεταφερθεί από τα φυτώρια της Αμυγδαλέζας, προκειμένου να εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του βουνού και στη συνέχεια να φυτευτούν κανονικά στις πλαγιές. Τα δενδρύλλια ελάτης που έχουν ήδη φυτευτεί έχουν μεταφερθεί από τη Βυτίνα της Αρκαδίας.
Υπολογίζεται ότι τα δενδρύλλια αυτά έχουν καλύψει 300 στρέμματα από τα 20.000 που έχει κάψει η πυρκαγιά. «Φυτέψαμε φέτος όσα μπορούσαμε να φυτέψουμε, δεν είχαμε άλλα δενδρύλλια διαθέσιμα στον ελλαδικό χώρο. Η φύτευση θα συνεχιστεί του χρόνου και τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης.
Kανένα αυθαίρετο κτίσμα
Εξάλλου, οπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η Πάρνηθα παρακολουθείται συνεχώς από δορυφόρο και κάθε τρίμηνο γίνονται καταγραφές, ώστε να μην υπάρξει κανένα αυθαίρετο κτίσμα. Μέσα στο δρυμό δεν υπάρχει κανένα αυθαίρετο κτίσμα, υπογράμμισε ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ όσον αφορά το καζίνο, διευκρίνισε ότι η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί από το 2003 και δεν έχει υπάρξει καμιά αναθεώρηση της σύμβασης αυτής.