Εκτιμήσεις σεισμολόγων για τα 6,5 Ρίχτερ

Κυριακή, 08 Ιουνίου 2008 22:04
A- A A+

Να μην περάσουν τη νύχτα σε σπίτια που έχουν ρωγμές συνέστησε στους πολίτες ο καθηγητής Β. Παπαζάχος, ενώ δεν απέκλεισε ισχυρότερους μετασεισμούς πέραν εκείνου των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα.

Επίσης, εκτιμά ότι δεν επίκειται γενικότερη ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης, αναφέροντας ότι περιμένει ισχυρούς μετασεισμούς καθώς, όπως είπε, αυτός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα ήταν σαν να μη συνέβη. Παράλληλα, συνέστησε στους κατοίκους να ακούν τις οδηγίες της πολιτείας και των μηχανικών και να επιδείξουν ψυχραιμία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ούτε στην Επιτροπή ούτε στον ΟΑΣΠ είχε κοινοποιηθεί πρόβλεψη για το σημερινό σεισμό από οποιαδήποτε ερευνητική ομάδα.

Όπως ανέφερε, υπήρξε μια εκτίμηση από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όχι την ομάδα ΒΑΝ, για σεισμική δραστηριότητα μέσα στο 2008 αλλά όχι για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε και αξιολόγησε την εκτίμηση αυτή και ενημέρωσε και τον ΟΑΣΠ, ο οποίος δεν αδράνησε και έστειλε στην περιοχή που καθόριζε το σήμα μηχανικούς, οι οποίοι βελτίωσαν τα σχέδια κινητοποίησης και δράσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή