Σε επιφυλακή για τη μετασεισμική δραστηριότητα

Αντιπαραθέσεις σεισμολόγων
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 11:04
UPD:17:24

A- A A+

Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,5 Ρίχτερ, την Κυριακή, στην Ανδραβίδα που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/09/1522803.htm , ενώ παρακολουθούν με προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης επισημαίνοντας ότι οι μετασεισμοί των 4,6 Ρίχτερ που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα δεν θεωρούνται ισχυροί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ, όπως ο χθεσινός δίνει ισχυρό μετασεισμό ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μονάδα μικρότερος από τον κύριο και στην χειρότερη 0,3 με 0,5 μικρότερος από τον βασικό σεισμό.

Ο κ. Σταυρακάκης συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους συμβούλευσε να πειθαρχούν στις υποδείξεις των αρχών και των μηχανικών που κάνουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους στα σπίτια.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 14 με 15 μετασεισμοί της τάξεως των 3,5 με 4,6 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν στις 04:32 μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική δραστηριότητα πρόκειται να συνεχιστεί, είπε, για πολύ μεγάλο διάστημα και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ατσαλένια νεύρα.

«Να απευθύνεστε σε αυτούς που ανακοινώνουν τις προγνώσεις»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις συναδέλφων του ότι η ομάδα ΒΑΝ καθώς και μία άλλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν κάνει προγνώσεις για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Να απευθυνθείτε σε αυτούς που ανακοινώνουν τις προγνώσεις».

Σημειώνεται ότι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας υποστηρίζει από χθες το βράδυ ότι η ομάδα του καθηγητή Βαρώτσου είχε προβλέψει αυτό τον σεισμό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υποστηρίζει ότι είχε κάνει και η ομάδα του καθηγητή Παπαδημητρίου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του από το χωριό Βλάμη Ηλείας που έχει πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές είπε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ δίνει συνήθως έναν ισχυρό μετασεισμό μία με μισή μονάδα μικρότερο, αλλά αυτό δεν είναι και πάντοτε απαραίτητο, όπως συνέβη πρόσφατα και στην Κίνα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στην εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, σημειώνοντας πως δεν συμβαίνει πάντοτε ισχυρός μετασεισμός.

Όπως ανέφερε, είναι πιθανό να συμβεί ισχυρός μετασεισμός, το γεγονός όμως ότι έχει αργήσει να συμβεί, δεν είναι ανησυχητική εξέλιξη, διότι δεν συμβαίνει πάντα.

Σε σχέση με τις προγνώσεις πάντως ο πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως όταν εστάλησαν οι εκτιμήσεις της ομάδας Παπαδημητρίου συνεδρίασε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου, εκτιμήθηκαν τα δεδομένα, η πρόβλεψη αφορούσε άλλη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα ο ΟΑΣΠ επανέλεγξε και ενίσχυσε τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, αφού σημείωσε ότι είναι άχαρο και σε βάρος των κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, ανέφερε πως «πριν δύο με δυόμισι μήνες όταν έγιναν οι σεισμοί της Μεθώνης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ με τη δική μου σύμφωνη γνώμη, έστειλε επιστολή στον καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσο, καλώντας τον να συζητήσουν τα θέματα των προγνώσεων. Η απάντηση που λάβαμε εγγράφως απο τον κ. Βαρώτσο ήταν ''πηγαίνετε στο Ιντερνετ να δείτε”».

Δηλώσεις Καραμανλή για το σεισμό στην Ανδραβίδα

Κ. Καραμανλής: Η πολιτεία στο πλευρό όσων δοκιμάζονται

Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν είχε διαβάσει και δεν ξέρει αν ήταν σωστή ή όχι η «πρόβλεψη» που σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη είχε γίνει και είχε αναρτηθεί στις 29 Μαΐου και η οποία προσδιόριζε ως άμεσα επερχόμενο τον σεισμό στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Σημείωσε πάντως πως ακόμη κι αν ήταν σωστή δεν θα μπορούσε να είχε πρακτικό αποτέλεσμα. Τι θα λέγαμε στον κόσμο, φύγετε απο τα σπίτια σας; Αυτό δεν γίνεται πουθενά διεθνώς, ανέφερε και πρόσθεσε πως αντισεισμική πολιτική δεν γίνεται με προγνώσεις, αλλά με καλές κατασκευές, με πυκνό δίκτυο σεισμογράφων, με κινητοποιήσεις της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κ.λπ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους καθηγητές να προσέλθουν στην Επιτροπή, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου από την Ανδραβίδα

Ακούστε τις δηλώσεις Παυλόπουλου

Εκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ για καταρρεύσεις

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους τα σπίτια τους κατέρρευσαν από το σεισμό και ήταν η πρώτη τους κατοικία.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και την Τρίτη σε Ηλεία και Αχαΐα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το ΤΕΙ της Πάτρας

Πρ. Παυλόπουλος: Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι ο σεισμός, λόγω των χαρακτηριστικών του, ήταν από τους μεγαλύτερους που έπληξαν την περιοχή και τη χώρα, αλλά οι συνέπειές του ευτυχώς δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης όσο θα ήταν αναμενόμενο από το μέγεθός του.

Εξέφρασε τη λύπη του για τα δύο θύματα που μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και είναι ο 55χρονος Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος καταπλακώθηκε από την κατάρρευση παλιάς στέγης στην Κάτω Αχαγιά και η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε αλλά εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Οπως είπε ο υπουργός αερογέφυρα για παροχή κάθε βοήθειας και αποστολή πρόσθετων αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων πολιτικής προστασίας έχει στήσει το υπουργείο Εσωτερικών με την πληγείσα από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν φθάσει μέχρι αργά χθες στο Συντονιστικό Κέντρο, υπήρχαν 37 πολίτες τραυματίες όχι σε σοβαρή κατάσταση και τα προβλήματά τους αντιμετωπίστηκαν από τα νοσοκομεία της περιοχής.

Κινητοποίηση

Ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές συνεργεία των αρμόδιων υπουργείων, της πυροσβεστικής, της περιφέρειας, μηχανικοί και άλλοι ώστε σε πρώτη φάση να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμούς προσώπων αλλά και να καταγράψουν άμεσα τα επικίνδυνα κτήρια και κυρίως τα δημόσια και τα σχολεία, αλλά και τα εργοστάσια των βιομηχανικών περιοχών Πάτρας και Πύργου.

Συγκεκριμένα μετακινήθηκε άμεσα προσωπικό της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία για την αντιμετώπιση των αναγκών ενώ για τη σεισμόπληκτη περιοχή αναχώρησε άμεσα επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ όπως και συνεργείο 25 μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων προκειμένου να κάνει προληπτικούς ελέγχους.

Με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά τέθηκαν στη διάθεση των νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας οι 60 μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που βρίσκονται στην Πάτρα και τον Πύργο, ενώ, με εντολή του, αν χρειαστούν περισσότεροι θα σταλούν από την Αθήνα.

Στην Αχαΐα και την Ηλεία μετέβη ο αρμόδιος διευθυντής της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Πολιτόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κατσιγιάννης. Σημειώνεται πως ο κ. Σουφλιάς επικοινώνησε με τους νομάρχες Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Σε 3ήμερη επιφυλακή τα συνεργεία του ΟΣΕ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι λόγω της σεισμικής δόνησης στην Ανδραβίδα τίθενται σε 3ήμερη επιφυλακή τα συνεργεία γραμμής του ΕΔΙΣΥ, ώστε να παρακολουθείται και να εκτιμάται η μετασεισμική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι διακόπτεται προσωρινά η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο δρομολόγιο Πάτρα - Κάτω Αχαγιά, εξαιτίας στρέβλωσης της γραμμής κοντά στο σταθμό της Κάτω Αχαγιάς.

Ως εκ τούτου στα δρομολόγια: 24 (Κιάτο - Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα), 308 (Κιάτο - Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα), 25 (Καλαμάτα - Πύργος - Πάτρα - Κιάτο) και 309 (Καλαμάτα - Πύργος - Πάτρα - Κιάτο) το κομμάτι από Πάτρα μέχρι το σταθμό της Κάτω Αχαγιάς και αντιστρόφως θα εκτελείται με λεωφορεία. Καταργείται το τοπικό δρομολόγιο 1356 (Πάτρα - Πύργος), ενώ για το 1359 (Καλαμάτα - Πάτρα), το κομμάτι της διαδρομής Κάτω Αχαγιά - Πάτρα θα γίνει με λεωφορείο.

Για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 25, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν με τον προαστιακό για το δρομολόγιο Κιάτο - Αεροδρόμιο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προγραμματίσει ανταπόκριση με την αμαξοστοιχία 4461.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό πρέπει να επικοινωνεί με το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΣΕ στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους σταθμούς.

Αθικτοι παραθεριστές και τουριστικά καταλύματα

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με ανακοίνωσή τους μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε το Νομό Αχαΐας και την ευρύτερη περιοχή γνωστοποίησαν ότι όλες οι υπηρεσίες τους τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.

Από τα στοιχεία που είχαν περιέλθει μέχρι χθες το βράδυ στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις κατά τόπους αναφορές των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και των Ενώσεων Ξενοδόχων της περιοχής, δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα παραθεριστών ούτε έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές σε ξενοδοχειακές υποδομές και τουριστικά καταλύματα.

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «παραμένουν σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμουν σε οτιδήποτε χρειαστεί».

Επιθεώρηση μουσείων

Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη τοπικά κλιμάκια του ΥΠΠΟ ξεκίνησαν χθες την επιθεώρηση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό. Από τις πρώτες αναφορές δεν έχουν καταγραφεί ζημιές παρά μόνο στο Μουσείο της Ήλιδας όπου υπάρχουν ζημιές σε προθήκες και εκθέματα. Στην περιοχή μεταβαίνουν κλιμάκια μηχανικών και αρχαιολόγων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή