Ελλάδα-Αυστρία: Αναγκαία η κοινή αντιμετώπιση της ακρίβειας στο πλαίσιο της ΕΕ

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 12:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

A- A A+

Στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Αυστριακός ομόλογός του Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στη Βιέννη.

Το θέμα της ακρίβειας προκαλεί αναταράξεις στις οικονομίες και πλήττει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επιστολή που έχει στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο για να αποτελέσει η ακρίβεια αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρέπει, κατά προτεραιότητα να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πάρει μέτρα για το θέμα, προσθέτοντας πως είναι θετικό το ότι δεν αντέδρασε με πανικό.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, να ελεγχθούν οι τιμές των προϊόντων και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να στηρίξουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, το επίπεδο των πολιτών μας.

Στη συνάντησή τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις για τις οποίες συμφώνησαν ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή. «Είμαστε έτοιμοι για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κυρίως μετά τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ να ενεργοποιήσουν παλαιότερη συμφωνία του 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου - Ταλάτ».

Για το Σκοπιανό επανέλαβε ότι θέλουμε να στηρίξουμε την προοπτική της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι συνεπής στα όσα έχει πει και έχει κάνει στο Βουκουρέστι.

Τέλος, επί τάπητος στις συνομιλίες τέθηκε και το το θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ ο κ. Γκουζενμπάουερ ανέφερε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τούς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπισή του με το οποίο η Αυστρία συμφωνεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή