Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το απόρρητο των επικοινωνιών

Αντιδράσεις για την τροπολογία περί ταχύτατης εκδίκασης των εφέσεων για τη νομιμότητα των απεργιών
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 10:57
A- A A+

Με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το απόρρητο των επικοινωνιών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προσθήκη τροπολογίας για την ταχύτατη εκδίκαση των εφέσεων που αφορούν τη νομιμότητα των απεργιών -και μάλιστα από ορισμένης σύνθεσης δικαστικούς- προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι προσπαθεί να υπονομεύσει νομοθετικά τους απεργιακούς αγώνες, με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.

«Ποιος διεστραμμένος εργοδοτικός εγκέφαλος σας έδωσε την ιδέα αυτή;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης. «Οδηγείτε τα πράγματα σε μία δίκη εξπρές για τις απεργίες. Μαρτυράτε ότι δεν θέλετε τις απεργίες και θέλετε να κρίνoνται από ειδικής συνθέσεως δικαστήρια, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

«Βάλτε μια διάταξη, ότι για τις απεργίες θα αποφασίζει ο ίδιος ο κ. Σανιδάς. Θα είναι πιο δίκαιο για το λαό, για όλους εμάς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

«Τη διάταξη του μειωμένου χρόνου εκδίκασης, τη θέσπισε το ΠΑΣΟΚ. Η τροπολογία επαναλαμβάνει περίπου την ίδια διάταξη, στην περίπτωση των εφέσεων. Κι εκεί, δεν ωφελείται μόνον ο εργοδότης, αλλά μπορεί να ωφεληθεί και ο εργαζόμενος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης.

«Επιχειρείτε τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων για τις απεργίες, με μια ξεκάθαρα αντισυνταγματική διάταξη», ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος.

«Το κοινωνικό σύνολο έχει δικαιώματα και δεν μπορεί να είναι δέσμιο ορισμένων μειοψηφιών. Κοινωνική πολιτική, είναι όταν εξυπηρετείται το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον», επανήλθε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω πού το πάτε εσείς με τις απεργίες ... Κανείς δεν είναι εναντίον των απεργιών. Όμως, μέσα σ’ αυτή την δίνη των εξελίξεων, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν και παράνομες και καταχρηστικές απεργίες. Υπάρχουν περιπτώσεις, που μία ευρύτερη κοινωνική ωφέλεια, αξιώνει να υπάρξουν ορισμένες ταχύτερες διαδικασίες. Δεν είναι δυνατόν, σε ορισμένες κοινωνίες όπως οι σημερινές, με την επίκληση και νόμων και κάποιας διαφοράς οικονομικής, να κατεβάζεις το διακόπτη της ΔΕΗ. Έρχεται λοιπόν ο νομοθέτης να δώσει στο δικαστήριο τη δυνατότητα να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγάκης.

Αντιδράσεις και για ΑΔΑΕ

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει συνειδητά την ΑΔΑΕ, εφ’ όσον συστήνει μία αντίστοιχη υπηρεσία ελέγχου του απορρήτου στην ΕΛ.ΑΣ., χωρίς μάλιστα η τελευταία να διαθέτει έμπειρα στελέχη. Απαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε πως «θα υπάρξουν μελλοντικά τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που στηρίζεται η ΑΔΑΕ και στο σύνολο των σχέσεων της λειτουργίας της. Θα πρέπει όμως, να καταργήσουμε την Αστυνομία; Φτάνουμε ορισμένες φορές σε τελείως παράλογα συμπεράσματα», τόνισε.

Μαγνητοσκοπήσεις - Μαγνητοφωνήσεις

Προβληματισμό προκάλεσε και η διάταξη με την οποία απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση παρανόμως αποκτηθέντος τηλεφωνικού ή μαγνητοσκοπημένου υλικού ενώπιον των δικαστηρίων εκ μέρους των κατηγορουμένων - μία διάταξη, για την οποίαν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, ¶ννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ζητώντας να θεσπιστούν ρητές εξαιρέσεις για τους κατηγορούμενους για κακουργήματα.

«Διακινδυνεύετε να μπουν αθώοι στη φυλακή. Κι αν δω στην πλατεία Βάθης κάποιον να πουλά ναρκωτικά και τον καταγράψω, θα πρέπει να του ζητήσω την άδεια;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Α. Γεωργιάδης.

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν προβληματίζομαι για όλα αυτά που παρατηρήσατε για την προσωπική άμυνα του κατηγορουμένου», απάντησε στην κ. Μπενάκη ο Σ. Χατζηγάκης και συμπλήρωσε: «Είμαστε στη λογική να εξετάσουμε το θέμα μέχρι την Πέμπτη». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, «επειδή βλέπετε και κρυφές κάμερες και θέλετε να χαϊδέψετε και τους δημοσιογράφους, καταψηφίζετε. Εμείς λέμε ότι το άτομο, ο άνθρωπος, είναι αξία. Εμείς προτείνουμε καθαρές λύσεις - εσείς παλάντζες», παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αχ. Κανταρτζής, έκρινε πως «με τέτοια νομοσχέδια, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- οι μηχανισμοί παρακολούθησης που στόχο έχουν τη συγκέντρωση στοιχείων για την πολιτική δραστηριότητα, δεν έχουν στηθεί από ψιλικατζήδες, ούτε και πρόκειται να σταματήσουν».

«Δεν δίνουμε στην ΑΔΑΕ το δικαίωμα να ελέγχει τηλεφωνικά κέντρα μέσα στις επιχειρήσεις για να διαπιστώνει, εάν οι εταιρείες τηρούν το νόμο. Και αυτοί λοιπόν οι ελάχιστοι περιορισμοί που μπαίνουν, παραμένουν γράμμα κενό», σημείωσε ο κ. Κανταρτζής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή