Αρχισε στο Μονομελές Πρωτοδικείο η συζήτηση για τη χρήση του όρου λεσβία - λεσβιακός

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 13:31
A- A A+

Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση τριών κατοίκων της Λέσβου, με την οποία στρέφονται κατά του Σωματείου Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και ζητούν να απαγορευθεί και να αποσυρθεί η χρήση των λέξεων «λεσβίος-λεσβία και λεσβιακός-λεσβιακή-λεσβιακό» από την επωνυμία του Σωματείου, καθώς και από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, εάν δεν αναφέρονται στο νησί.

Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο Ιωάννης Αχλώτας, μηχανολόγος-μηχανικός, ο οποίος υποστήριξε ότι με τη χρήση του όρου από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες προσβάλλεται ο τόπος της καταγωγής και η προσωπικότητά τους.

Όπως υποστήριξε, γίνεται σύγχυση των όρων με αποτέλεσμα να γίνεται απίστευτος διασυρμός των γυναικών που κατάγονται από τη Λέσβο, οι οποίες, όπως είπε, δεν τολμούν να πουν τον τόπο καταγωγής τους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, Θεμιστοκλής Κεφάλας, ο οποίος ανέφερε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν κοινότητες λεσβίων (καταγόμενων από την Μυτιλήνη) και μέχρι στιγμής καμία δεν έχει θιγεί από την χρήση του όρου πλην των αιτούντων. Όπως είπε ο μάρτυρας σε όλο το νησί επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή αίτηση είναι άνευ ουσίας και έχει γελοιοποιήσει διεθνώς τη Μυτιλήνη.

Ο μάρτυρας επεσήμανε ακόμη ότι ο όρος χρησιμοποιείται για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και 300 χρόνια.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τα μέλη της ΟΛΚΕ, Ευαγγελία Βλάμη και Γρηγόρης Βαλιανάτος, επέκριναν την κίνηση των τριών κατοίκων. Όπως είπε η κ. Βλάμη καμία λεσβία δεν προσβάλλει καμία γυναίκα που κατάγεται από τη Λέσβο. Χαρακτήρισε το αίτημα άκαιρο, με πολιτική σκοπιμότητα, ενώ όπως είπε, κρύβει ρατσιστική διάθεση.

Ο κ. Βαλιανάτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο όρος τιμά το νησί διότι αναφέρεται σε μία κορυφαία ποιήτρια που ύμνησε τον έρωτα των γυναικών.

Την Τετάρτη θα κατατεθούν οι προτάσεις από τις δύο πλευρές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή