Από τον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα για τους σεισμόπληκτους

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 15:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Τα χρήματα για τα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε σήμερα στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ερωτηθείς αν θα δοθούν χρήματα και από το Ταμείο για τους πυρόπληκτους, ο κ. Ρουσόπουλος αφού σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους πυρόπληκτους και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα, ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξεταστεί αν περισσέψουν χρήματα, οπότε και θα ανακοινωθεί πως θα διατεθούν.

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει στην κριτική ότι «με ένα τριχίλιαρο επιχειρεί η κυβέρνηση να "μπαλώσει" την κατάσταση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εύκολα ισοπεδωτική άποψη, που προδίδει άγνοια γεγονότων και διευκρίνισε ότι τα 3.000 ευρώ είναι για τις πρώτες άμεσες ανάγκες, ενώ για την οικοσκευή το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή και δεν υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας ολιγωρία ή ιδιαίτερη γραφειοκρατία. Παράλληλα, και σε ερώτηση για την αύξηση των δικαιολογητικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ισορροπημένη πολιτική ηθική. «Οφείλουμε -είπε- να βελτιωνόμαστε από την εμπειρία, αφού πέρσυ υπήρξαν συμπολίτες μας που χωρίς να το δικαιούνται προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτά τα προνόμια».

Όπως έκανε γνωστό, στο νομό Ηλείας 45 κλιμάκια μηχανικών έχουν κάνει 621 αυτοψίες σε κτίρια, από τα οποία τα 264 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 80 κατεδαφιστέα και 184 επισκεύασιμα.

Αντίστοιχα στο νομό Αχαΐας έχουν γίνει 482 αυτοψίες και 240 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 70 κατεδαφιστέα και 170 επισκευάσιμα, ενώ οι έλεγχοι και στους δύο νομούς συνεχίζονται και σήμερα, όπως και από κλιμάκια του ΟΣΚ σε σχολικά κτίρια.

Ήδη ελέγχθησαν 133 σχολικά κτίρια σε αμφότερους του νομούς και 17 κρίθηκαν ακατάλληλα. Στην Αχαΐα έγιναν 87 αυτοψίες σε σχολικές μονάδες και εννέα κρίθηκαν ακατάλληλες και στην Ηλεία έγιναν 46 αυτοψίες και οκτώ μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες. Σήμερα θα γίνουν άλλες 45 αυτοψίες, ενώ προσπάθεια του ΟΣΚ είναι άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, ζημιές υπάρχουν κυρίως σε παλαιές κατοικίες στα χωριά Νησί και Βάλμη, ενώ σε άλλα τρία χωριά κρίνεται απαραίτητο να εκκενωθούν τα σπίτια για 48 ώρες. Με έντολη του δημάρχου Ωλένιας, όσοι δεν φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα, θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές.

Εν τω μεταξύ στις πληγείσα περιοχή μεταφέρονται 20 λυόμενοι οικισμοί και όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος θα ακολουθήσει η μεταφορά άλλων δέκα τη μέρα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε εντολή για επιθεώρηση στους αρχαιολογικούς χώρους και όπως έκανε γνωστό ο κ. Ρουσόπουλος, έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε εκθέματα του μουσείου Ίλιδας. Αντίθετα δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε τουριστικές υποδομές.

Σύντομα πρόσθεσε, θα γίνει ενημέρωση για την αγροτική παραγωγή, ενώ έχει ήδη γίνει έρευνα για την αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή