Ανησυχία Πενταγώνου για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 18:54
A- A A+

Η Ρωσία φαίνεται να έχει εστιάσει τις προσπάθειες της στην ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων της, παρά στην ενδυνάμωση του τακτικού της στρατού, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας σε αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας στη Βιρτζίνια.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι στο μέλλον θα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη των ΗΠΑ για πυρηνικά όπλα, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθέσεις. Ο Γκέιτς αναφέρθηκε αφενός στο υπαρκτό του κινδύνου να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ομάδες ή κράτη που στρέφονται κατά των ΗΠΑ, αφετέρου, όμως, επισήμανε ότι η ανάγκη των ΗΠΑ για πυρηνικά όπλα συνδέεται και με τα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες, τονίζοντας ότι όσο η Μόσχα στηρίζεται περισσότερο σε αυτές και όχι στον παραδοσιακό, μεγάλο συμβατικό στρατό της, αυξάνεται η σημασία της διατήρησης των σύγχρονων πυρηνικών αποτρεπτικών μέσων που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει αυξήσει τις αμυντικές τις δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ισχυροποιήσει τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μετά το χάος που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έχει προσπαθήσει, επίσης, να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις στο στρατό της, ώστε να τον καταστήσει πιο επαγγελματικό, ευέλικτο και με καλύτερο εξοπλισμό. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αργές, όπως επισημαίνουν κάποιοι επικριτές.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή