Ιαπωνία: Αρνείται να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές ο Φουκούντα

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 09:00
A- A A+

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αντιμετωπίζει πρόταση αποπομπής στην άνω βουλή της χώρας σήμερα Τετάρτη, όμως η κίνηση αυτή της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να τον εξωθήσει σε παραίτηση ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Δημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης και σύμμαχοί του αναμένεται να επιτύχουν την υπερψήφιση της (μη δεσμευτικής) πρότασης. Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται προς ψήφιση πρόταση αποπομπής πρωθυπουργού βάσει του Συντάγματος του 1947, σε μια επιθετική κίνηση της αντιπολίτευσης που καταρτίζει τη στρατηγική της για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Οι εκλογές αναμένονται κανονικά για το Σεπτέμβριο του 2009, όμως ο Ιτσίρο Οζάουα, επικεφαλής των Δημοκρατικών, δηλώνει ανοικτά ότι θέλει να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ή LDP, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι δεκαετιών.

Ο Φουκούντα, 71 ετών, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εξ αιτίας της πρότασης. Την Δευτέρα είπε ότι προτεραιότητά του είναι τα ζητήματα πολιτικής και όχι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στελέχη της συμπολίτευσης διστάζουν να διακινδυνεύσουν την απώλεια της πλειοψηφίας δυο τρίτων στην κάτω βουλή, που τους επιτρέπει να υπερφαλαγγίζουν τα βέτο της άνω βουλής - αν όχι και την παραμονή του LDP στην εξουσία. Ενδέχεται η κάτω βουλή να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια μάχη εντυπώσεων.

Μολαταύτα η σεναριολογία περί ενδεχόμενης παραίτησης του Φουκούντα μετά την πραγματοποίηση της Συνόδου του G8 (7η-9η Ιουλίου) συνεχίζεται. Ένα από τα σενάρια τον θέλει να αντικαθίσταται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τάρο ¶σο ή κάποιον δημοφιλέστερο πολιτικό, ίσως εφέτος ή νωρίς το 2009.

Η πτώση της δημοτικότητας του Φουκούντα αποδίδεται στην προώθηση ενός νέου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αναγκάζει τους πολίτες από 75 ετών και άνω να πληρώνουν περισσότερα και μειώνει αυτόματα τα επιδόματα των συντάξεών τους. Το νέο σύστημα, που επιπλέον χαρακτηρίζεται περίπλοκο, εξόργισε μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, που παραδοσιακά αποτελούν υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή