Διαφωνία Σημίτη με τη θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη συνθήκη της Λισαβώνας

«Όχι» στο δημοψήφισμα και κριτική στην ηγεσία του Κινήματος από τον πρώην πρωθυπουργό
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 16:13
A- A A+

Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Συνθήκη της Λισαβώνας), εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου.

Στην επιστολή του ο Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να υποστηρίξει το δημοψήφισμα και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αντίκειται στην πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και των δικών του, οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της κύρωσης των συνθηκών (γενικά) από τη Βουλή.

Ο Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι μακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης, όπως είναι το δημοψήφισμα, μπορεί να αποδυναμώσουν την θέση και την επιρροή της Ελλάδας και τονίζει ότι αδυνατεί να κατανοήσει γιατί πρέπει να αλλάξει η πάγια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, στο υστερόγραφο της επιστολής του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης δηλώνει ότι θα τη δώσει στη δημοσιότητα, αμέσως μετά την παραλαβή της από τον κ. Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη συζήτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης στην αρμόδια επιτροπή, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, αρμόδιος για τον πολιτικό σχεδιασμό από το Πολιτικό Συμβούλιο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πολιτικός εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος. Το απόγευμα αναμένεται ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης.

Η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία αντικαθιστά το απορριφθέν Ευρωσύνταγμα, αναμένεται να κυρωθεί τα μεσάνυχτα στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία.

Σήμερα εν τω μεταξύ, στη Φινλανδία, το κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συνθήκη της Λισαβόνας, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου θεωρείται πιθανό να επικρατήσει το «όχι». Το κείμενο της Συνθήκης εγκρίθηκε με 151 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά. Για την οριστική επικύρωσή του θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να υποβληθεί στην Φινλανδή πρόεδρο Τάρια Χάλονεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή