ΕΦΕΤ: Στην αγορά και πάλι το ηλιέλαιο

Δεσμεύθηκαν όλες οι επιμολυσμένες παρτίδες
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 16:24
A- A A+

Όλες οι παρτίδες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης που είναι επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο, έχουν δεσμευτεί και είναι σε διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής ή αξιοποίησης για άλλη χρήση εκτός διατροφικής αλυσίδας με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, διευκρινίζοντας ότι όσες ποσότητες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης έχουν εργαστηριακά αποδειχθεί ότι δεν είναι επιμολυσμένες, δίνονται προς διάθεση στην κατανάλωση με ευθύνη των επιχειρήσεων. Αναλόγως, οι ποσότητες ηλιελαίου άλλης προέλευσης που βρίσκονται στις αποθήκες των επιχειρήσεων, επανατίθενται προς διάθεση στην κατανάλωση μετά από πιστοποίηση χημικής ανάλυσης που θα συνοδεύει τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι για όλες τις νέες ποσότητες ηλιελαίου που θα εισέλθουν στην χώρα από τρίτες χώρες ή από ενδοκοινοτικό εμπόριο ή θα παραχθούν στην χώρα, οι επιχειρήσεις με ευθύνη τους θα συνοδεύουν το προϊόν με πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους ή άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων που επεξεργάζονται ή διακινούν ηλιέλαιο -ή προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο ως συστατικό- να αξιολογούν τον κίνδυνο για πιθανή παρουσία ορυκτελαίου, με έμφαση στο ηλιέλαιο που προέρχεται από την Ουκρανία, προβλέποντας εξειδικευμένες αναλύσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων δειγματοληψιών των συστημάτων αυτοελέγχου. Όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες Αρχές.

Τέλος, ο Φορέας υπογραμμίζει ότι με την έναρξη κυκλοφορίας στην αγορά των ηλιελαίων (σε οποιαδήποτε μορφή) έχει δρομολογηθεί ειδικό πρόγραμμα ελέγχων σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά. Σε περίπτωση που από τους ελέγχους θα διαπιστωθεί μη τήρηση των οδηγιών, ο ΕΦΕΤ θα εισηγείται αυστηρότατες κυρώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή