Συνθήκη χωρίς ενημέρωση

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 20:19

A- A A+

Κυρώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας (το ρετουσαρισμένο και ψαλιδισμένο Ευρωσύνταγμα). Από τις 20 Οκτωβρίου 2007, οπότε οι «27» συμφώνησαν στη νέα Συνθήκη, που υποτίθεται ότι θα καταστήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα πιο αποτελεσματική, και θα της εξασφαλίσει ενιαία φωνή, πόσες συζητήσεις έγιναν και ποια ήταν η ενημέρωση ημών των «πληβείων»;

Οπως η όλη διεργασία έγινε μέσα σε κλειστά δωμάτια, μακριά από τους πολίτες, έτσι και οι κυρώσεις της Συνθήκης, αν και οι ηγεσίες διαβεβαίωναν ότι είχαν πάρει το μήνυμα, μετά από τα «όχι» των Ολλανδών και των Γάλλων.

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της Συνθήκης, και από το αν θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια ή από δημοψήφισμα όπως στην Ιρλανδία, εκείνο που προβληματίζει είναι η απουσία δημόσιας συζήτησης.

Αφού κάηκαν στο χυλό το 2004, φυσούν και το γιαούρτι: Οσο λιγότερo «παίζει» το θέμα, τόσο καλύτερα. Και μετά απορούν γιατί παρατηρείται μια εθνική αναδίπλωση, γιατί κερδίζει έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός, γιατί διογκώνεται η δυσφορία, γιατί οι Ευρωπαίοι απαντούν «όχι», χωρίς να ακούσουν την ερώτηση.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή