Νέα ένταση στις σχέσεις Τζιμπουτί-Ερυθραίας

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 07:42
A- A A+

Δύο άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Τζιμπουτί σκοτώθηκαν και άλλοι 68 τραυματίσθηκαν σε μάχη με δυνάμεις της Ερυθραίας στην - διαφιλονικούμενη - μεθόριο των δύο χωρών την Τρίτη, ανέφερε διπλωμάτης του Τζιμπουτί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Τζιμπουτί εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο κατηγορεί την Ερυθραία ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής και προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να αμυνθεί.

Η ένταση των δύο χωρών στην μεθόριο ενέσκηψε ξανά μετά από δύο μήνες.

«Υπάρχουν δύο νεκροί και 68 τραυματίες στην πλευρά του Τζιμπουτί», διατηρώντας την ανωνυμία του. Δεν δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για απώλειες από την πλευρά της Ερυθραίας.

Σποραδικά πυρά ακούστηκαν και στη Ρας Ντουμέιρα, στο βόρειο τμήμα του Τζιμπουτί, χθες Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της χώρας Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλε επισκέφθηκε μερικούς από τους τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα.

Το επεισόδιο ένοπλης βίας ξέσπασε όταν αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας απαίτησαν οι αρχές του Τζιμπουτί να τους παραδώσουν 30 λιποτάκτες που προσέφυγαν στο έδαφός τους απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να εισβάλλουν.

Η αιματηρή σύγκρουση εγείρει φόβους περί ξεσπάσματος μιας ανοικτής ένοπλης σύγκρουσης που θα προκαλούσε χάος στην ήδη ασταθή αυτή περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «κακοήθεις προθέσεις» από μέρους της Ερυθραίας, την κυβέρνηση της οποίας κατηγόρησε ότι έχει «σχέδια να αποσταθεροποιήσει την Δημοκρατία του Τζιμπουτί... και όλη την περιοχή».

Τον Απρίλιο του 1996, οι δύο χώρες είχαν σχεδόν οδηγηθεί σε πόλεμο όταν το Τζιμπουτί είχε κατηγορήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας ότι είχαν βομβαρδίσει με πυροβολικό την πόλη Ρας Ντουμέιρα. Το 1999, η Ερυθραία είχε κατηγορήσει το Τζιμπουτί ότι συμμάχησε με την Αιθιοπία, ενώ το Τζιμπουτί είχε κατηγορήσει στην Ασμάρα ότι υποστήριξε αντάρτες στο έδαφός της και ότι προσέβλεπε στην προσάρτηση της Ρας Ντουμέιρα, κάτι που η Ερυθραία διέψευσε.

Την 19η Μαΐου ο Πρόεδρος της Ερυθραίας Ησαΐας Αφεουόρκι είχε χαρακτηρίσει τα σενάρια πολέμου «απίθανο εφεύρημα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή