Στην Ιορδανία ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 13:43
A- A A+

Αναχώρησε σήμερα από τη Βαγδάτη για το Αμάν της Ιορδανίας ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλός του Σαντίκ αλ-Ρικάμπι.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Πετρελαίου, Εσωτερικών, Προγραμματισμού και Οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο αλ-Μαλίκι θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', τον πρωθυπουργό Νάντερ Ντάχαμπι και υψηλόβαθμους Ιορδανούς αξιωματούχος, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας του Ιράκ στο Αμάν.

Οι συνομιλίες με Ιορδανούς αξιωματούχους θα επικεντρωθούν σε θέματα πετρελαίου, μεταφορών, εμπορίου και υποστήριξης στην πολιτική διαδικασία στο Ιράκ.

Είναι η τρίτη επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι στην Ιορδανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δυόμισι χρόνια. Η τελευταία επίσκεψή του στο Αμάν ήταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2006.

Παράλληλα το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (IAF), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ιορδανίας, απέρριψε χθες, Τετάρτη, σχέδιο της κυβέρνησης για διορισμό πρεσβευτή στη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή γίνεται ύστερα από αμερικανικό αίτημα.

«Είναι μια απαίτηση των ΗΠΑ και η Ιορδανία δεν έχει συμφέρον να ανταποκριθεί στην ατζέντα των ΗΠΑ που είναι εχθρικές προς την αραβική χώρα», είπε ο Μοχάμαντ Μποζούρ, αρμόδιος του κόμματος για τις αραβικές και ισλαμικές υποθέσεις.

Η ιορδανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι προτίθεται να διορίσει νέο πρεσβευτή για την πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, η οποία ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης τον Αύγουστο του 2003.

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις επαφές του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Αμάν.

Ο Μποζούρ επέκρινε την ιρακινή κυβέρνηση για την μη τήρηση συμφωνίας που υπέγραψε με το Αμάν το 2006 για τον εφοδιασμό της Ιορδανίας με ιρακινό αργό σε «προνομιακές τιμές».

«Το Ιράκ μείωσε επίσης δραματικά τις εισαγωγές ιορδανικών προϊόντων και δεν χρησιμοποιεί πλέον το λιμάνι της 'Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα για τη μεταφορά των εισαγωγών του», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή