«Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία όχι μόνο εφαρμόζεται αλλά και συνεχίζεται με επιτυχία»

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 17:45
A- A A+

«Η μεταρρύθμιση όχι μόνο εφαρμόζεται αλλά και συνεχίζεται με επιτυχία», υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πορεία του νέου νόμου στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου που, όπως είπε ο υπουργός, κωδικοποιεί, συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει και προσαρμόζει στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για πολιτικές και προσωπικές υβριστικές επιθέσεις σε βάρος του με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά όπως είπε, δεν απάντησε και ούτε πρόκειται να απαντήσει σε τέτοιου ύφους και ήθους «πολιτική επιχειρηματολογία».

Ωστόσο, τόνισε, «δεν παραιτούμαι από το αυτονόητο δικαίωμά μου ως πολίτης να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου και ως πολιτικός να υποστηρίζω μαχητικά και με συνέπεια τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μου που τυχαίνει να είναι και θέσεις της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».

Όπως έκανε γνωστό, όλα τα πανεπιστήμια έχουν καταρτίσει τους τετραετείς οικονομικούς προγραμματισμούς τους και τους έχουν καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας. «Μέχρι στιγμής μας έχουν αποσταλεί από 23 Πανεπιστήμια και από 16 ΤΕΙ. Έχουμε, δηλαδή, θετική ανταπόκριση από το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος έχει επεξεργαστεί ήδη από το ΣτΕ και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, εντός των επομένων ημερών. Επίσης, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα και η σχετική εγκύκλιος που δίδει όλες τις δυνατές πληροφορίες, προκειμένου να υπάρχει ελευθερία επιλογής συγγράμματος για κάθε μάθημα και να καταργηθεί το μονοπώλιο του ενός βιβλίου.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι «παρά τις αντιδράσεις ακραίων πολιτικών ομάδων για την καθολική ψηφοφορία για την εκλογή των διοικητικών αρχών των πανεπιστημίων, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές περιφρούρησαν και τελικά επέβαλαν τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια».

Όπως είπε, κανονικά έχουν διενεργηθεί οι εκλογές σε δύο από τα τρία πανεπιστήμια και σε 13,5 από τα 14 ΤΕΙ. Αναβλήθηκαν οι εκλογές του μισού ΤΕΙ Πατρών, λόγω κατάληψης, και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οσον αφορά στην εξωτερική αξιολόγηση των ιδρυμάτων αρχίζει από το ερχόμενο φθινόπωρο και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Παπαρήγα: Ο υπουργός Παιδείας ψεύδεται

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε πως «ο υπουργός Παιδείας ψεύδεται όταν λέει ότι ο νόμος-πλαίσιο εφαρμόζεται και με τη βοήθεια των κομμάτων». «Δεν δεχόμαστε τα ευχαριστώ του», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οσο εξαρτάται από εμάς, θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη».

Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγω εκβιασμό εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια των ΑΕΙ όπου υπάρχει το κεφάλαιο, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της στην πρόθεση της κυβέρνησης για αποδέσμευση του Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις, γιατί όπως είπε, αυτό μπορεί να αλλάξει τη μορφή αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή