Ντ. Μπακογιάννη για Κυπριακό: Ισχυρή βούληση Αθήνας - Λευκωσίας για λύση

«Η τουρκική πλευρά πρέπει να συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα της ΕΕ»
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 18:48
UPD:18:59
A- A A+

Η στενή συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η ισχυρή βούληση για την επίτευξη του στόχου μιας ενωμένης, σταθερής και ευημερούσας Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν στις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Λευκωσία η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού.

«Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως την επίτευξη του στόχου δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Αλλά είναι ένας αγώνας στον οποίο πιστεύουμε και είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κυπρίων».

«Η ισχυρή βούληση Αθηνών και Λευκωσίας είναι εδώ. Οι ξεκάθαρες θέσεις μας είναι γνωστές, το δε πλαίσιο των αρχών είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους» πρόσθεσε.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, λέγοντας ότι «μόνον μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς την παράνομη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, μπορεί να ανοίξει προοπτικές για καλύτερο μέλλον στο νησί».

Ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων, τόνισε ότι «αυτές οι έννοιες και οι πρακτικές είναι άγνωστες και άνευ περιεχομένου στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, που να επιτρέψουν την έναρξη «μιας καλά προετοιμασμένης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης».

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την ¶γκυρα, η οποία «εκ των πραγμάτων έχει ιδιαίτερα βαρύνοντα λόγο, να ενθαρρύνει ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς τη σωστή κατεύθυνση της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής στάσης» και διευκρίνισε ότι οι «εσωτερικές εξελίξεις» στη γείτονα «δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι περιχαράκωσης σε ένα παρελθόν διαίρεσης, καχυποψίας και αδιαλλαξίας».

«Η ειλικρινής υποστήριξη που δίνουν η Ελλάδα και η Κύπρος στη στρατηγική προοπτική ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας δεν είναι λευκή επιταγή», υπογράμμισε και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που θέτει η ΕΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας.

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί» επισήμανε.

«Η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για το Κυπριακό πρόβλημα» τόνισε από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον περαιτέρω συντονισμό και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή