Εντονες αντιδράσεις για την τροπολογία για τις εφέσεις επί του νομίμου των απεργιών

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 22:34
A- A A+

Yπερψηφίστηκε και επί των άρθρων από τους βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο για το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τροπολογία σχετικά με τις εφέσεις επί των δικαστικών αποφάσεων για το νόμιμο των απεργιών, η οποία προστέθηκε σε αυτό.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική τροπολογία ορίζει πως οι εφέσεις επί της νομιμότητας των απεργιών θα πρέπει να εκδικάζονται εντός 48 ωρών από δικαστήριο, τη σύνθεση του οποίου ορίζει ο προϊστάμενος των Εφετών.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η ρύθμιση «παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η σύνθεση του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν καθορίζεται με γενικό και αφηρημένο κανόνα, αλλά κατ' επιλογήν του Προέδρου ή του προϊσταμένου του δικαστηρίου».

Ο κ. Αχιλλέας Κανταρτζής από το ΚΚΕ τόνισε πως «η τροπολογία αποσκοπεί στο να μπορέσει να φράξει και αυτές τις λίγες απεργίες οι οποίες μπορεί να ξεφύγουν από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ο οποίος βάλλοντα κατά της κυβέρνησης υποστηρίξε: Αιτία της τροπολογίας είναι απεργίες όπως εκείνη «των λιμενεργατών στον Πειραιά, που πράγματι ταλαιπώρησε την κυβέρνηση, δικαίωσε τους λιμενεργάτες και αναγκαστήκατε να παραπέμψετε την υπόθεση στο Δικαστήριο Πλοίων, του οποίου η σύνθεση είναι κλειστή και ελεγχόμενη, για να την βγάλει παράνομη και καταχρηστική».

Επικρίσεις διατύπωσε και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, με το Θάναση Πλεύρη να κάνει λόγο για «θεσμικό ολίσθημα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας: Η κυβέρνηση «δέχεται και στηρίζει απόλυτα το ιερό δικαίωμα της απεργίας, αλλά αναγνωρίζει από την άλλη και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Γιατί δηλαδή, αν μια απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική, να μην έχει δικαίωμα η ίδια η πολιτεία να προστατεύσει το σύνολο των πολιτών της;»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης επισήμανε πως επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι «η συγκάλυψη και η δημιουργία προϋποθέσεων, σχετικά με αυτό που κατήγγειλε η εφημερίδα "Το Θέμα" και δεν έχει αναιρεθεί: Ότι δηλαδή, από υπαλλήλους της ΕΥΠ, στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επεξεργάζοντο μέχρι το Φλεβάρη του 2005 το υλικό των υποκλοπών - κάτι που προφανώς θα συνεχίζονταν, αν δεν είχαμε το τραγικό γεγονός του θανάτου, αυτοκτονίας ή δολοφονίας, του μηχανικού της VODAFON, Κ. Τσαλικίδη».

Σε ανάλογη παρατήρησε προέβη και ο ¶δωνις Γεωργιάδης από τον ΛΑ.Ο.Σ, υποστηρίζοντας πως η έμφαση στον κακουργηματικό χαρακτήρα της καταγραφής «μη δημοσίων πράξεων», «είναι προφανές ότι έχει γίνει για το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και την υπόθεση Κλαδά και όλα αυτά που ζήσαμε και επηκολούθησαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή